Новость из категории: Статті

Христос воскрес

Велика подія, Світле Христове Воскресіння, відзначається православною Церквою як найбільше і найвеличніше з усіх свят. Воно називається ще Пасхою, тобто Днем, коли здійснився наш перехід від смерті до життя і від землі до неба. Свято Воскресіння Христового триває тиждень, і служба у храмі проводиться по-особливому, з більшими, ніж в інші дні, величністю й урочистістю.

Першого дня свята рання починається опівночі. Напередодні священнослужителі, облачившись у світлі ризи, разом з вірними роблять хресний хід, наслідуючи жінок-мироносиць, які йшли рано вранці до гробу Спасителя. Під час хресного ходу усі співають: "Воскресіння Твоє, Христе Спасе, ангели оспівують на небесах; і нас на землі сподоби чистим серцем Тебе славити" . Початковий виголос ранньої промовляється перед зачиненими дверима храму, причому багато разів співається тропар: Христос Воскрес... З ним усі входять у храм. Богослужіння проводиться увесь тиждень при відчинених Царських вратах, на знак, що тепер Воскресінням Христовим відкриті для всіх врата Царства Божого. Весь цей час вітаємо одне одного братнім цілуванням зі словами: "Христос Воскрес!" Христосуємося та обмінюємося крашанками (червоними яйцями), які служать символом нового, блаженного життя, яке відкрилося з гробу Спасителя. Увесь тиждень дзвонять у всі дзвони. Починаючи з першого дня Св. Пасхи, до вечірні свята Св. Тройці колінопреклонінь і доземних поклонів робити не слід.

У найближчий після пасхального тижня вівторок свята Церква, поділяючи радість Воскресіння Христового з померлими в надії загального Воскресіння, по-особливому поминає померлих, тому і день цей має назву "Проводи". Проводяться заупокійна літургія і вселенська панахида. Здавна прийнято в цей день відвідувати могили своїх близьких родичів. Крім того, день Воскресіння Христового згадується нами щотижня – у неділю (воскресний день).

В українській церковній традиції день Світлого Воскресіння Христового називають Великоднем .

ТРОПАР ПАСХИ

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах (тобто мертвим), життя дарував.

РАДОНИЦЯ – ДЕНЬ ПОМИНАННЯ ПОМЕРЛИХ

З а церковним уставом вівторок другого тижня після Пасхи є днем, коли слід звершувати післяпасхальне поминання померлих. По закінченні літургій в храмах звершуються панахиди, після чого віруючі йдуть на цвинтарі, щоб поділитися з померлими пасхальною радістю: «Христос Воскрес — Воістину Воскрес». Панахиди (заупокійні служби) звершуються також і на цвинтарях, безпосередньо біля могил рідних, куди благочестиві християни запрошують священника.

ЩО ТАКЕ «ПРОВОДИ»

Н а більшій території України традиційно склалося, що післяпасхальне поминання померлих відбувається не лише на Радоницю, а й іншми днями. В народі їх ще називають «проводами». В більшості «проводи» відбуваються в Фомину неділю (першу неділю після Пасхи)

Отець Назарій КОВАЛЬОВ



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости