Новость из категории: Статті

Вербна неділя

Наступна неділя – остання перед Великоднем, т. зв. Вербна, напередодні якої обов’язково треба згадати деякі епізоди земного буття Спасителя, та усвідомити суть відповідних епізодів святого Євангелія. В цьому вам допоможе священник УПЦ КП Назапрій, який нещодавно повернувся з АТО. Після Вербної починається Страстна седмиця.

 ВХІД ГОСПОДНІЙ ДО ЄРУСАЛИМУ (ВЕРБНА НЕДІЛЯ)
За шість днів до іудейської Пасхи Спаситель урочисто ввійшов у Єрусалим, щоб показати, що Він є істинний Господь і Цар, а страждання й смерть, які Він прийме незабаром, будуть Його добровільною жертвою за людей. Дізнавшись, що Іісус, Котрий воскресив мертвого Лазаря, входить в місто, багато людей вийшли Йому назустріч. Одні скидали з себе верхній одяг й стелили Йому під ноги, інші зрізали пальмові гілки і встеляли ними шлях Спасителю. Радіючи, всі промовляли: «Осанна (спасіння) Сину Давидовому! Благословенний Цар Ізраїлю, що йде в ім’я Господнє». У наших краях пальми не ростуть, тому пальмові гілки заміняють гілками верби, а свято Входу Господнього до Єрусалиму ще називають Вербною Неділею.Під час святкового богослужіння в храмі люди, як і колись, зустрічають Господа, як Переможця смерті, тримаючи в руках «знамено перемоги» – гілки верби з запаленими свічками.

Вербна неділя 

СТРАСНА СЕДМИЦЯ
Вербна неділя вводить нас у дні Страсної седмиці – так називається останній тиждень перед Пасхою. Кожний наступний день цього тижня наближає нас до великої, таємничої ночі Воскресіння Христового. Це дні особливо суворого посту, коли згадуються останні події земного життя Спасителя. Кожен день цього тижня через надзвичайно важливе значення тих подій, про які він нагадує, називається Великим: Великий понеділок, великий вівторок і т.д. Нажаль, значна кількість людей в ці дні готується до Пасхи, займаючись лише прибиранням оселі, приготуванням різноманітних страв, виконанням певних зовнішніх обрядів, залишаючись при цьому байдужими до подій, які відбувалися в ті страшні дні Страждань Христа.
 
Підготував отець Назарій КОВАЛЬОВ


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости