Новость из категории: Статті

19 січня — церковне свято Хрещення Господнього, Богоявлення

Із святом Богоявлення та Хрещення Господнього вітаю усіх наших читачів! Нехай Господь, Який Своїм Богоявленням просвітив людство, з’явиться в Божественній повноті у наших серцях! У той час,коли Іоан Предтеча проповідував на берегах Йордану і хрестив людей, Ісусові Христу виповнилося тридцять років.

Він також прийшов з Назарета на річку Йордан до Іоана, щоб отримати від нього хрещення. Іоан же вважав себе недостойним хрестити Ісуса Христа і став відмовляти Його, кажучи: "Мені треба хреститися від Тебе, і чи Тобі приходити до мене?" Та Ісус сказав йому у відповідь: "Облиш нині", тобто не відмовляй Мені тепер, "бо так належить нам виконати всяку правду" – виконати все за Законом Божим і показати приклад. Тоді Іоан не став перечити і хрестив Ісуса Христа. Після завершення хрещення, коли Ісус Христос виходив з води, раптом розкрилися над Ним небеса, й Іоан побачив Духа Божого, Який у вигляді голуба спускався на Ісуса, а з неба почувся голос (Бога Отця): "Це є Син Мій улюблений, в Ньому Моє благовоління". Тоді Іоан остаточно впевнився, що Ісус є очікуваний Месія, Син Божий, Спаситель світу. (Див.: Мф 3, 13–17; Мк 1, 9–11, Лк 3, 21–22; Ін 1, 32–34).

У ту саму мить, як Таким чином, на Йордані була явлена Свята Трійця — Єдиний Бог у трьох Особах: Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий, тому і має цей день назву Богоявлення.Також цей день знаменував явлення Христа народу і початок Його суспільного служіння та відкритої проповіді Євангелія.Збираючись із посудиною за Святою водою на Водохреща, потурбуймося спочатку про те, щоб освятити не лише кілька літрів рідини, а – насамперед – усе наше єство. Освятити молитвою, примиренням, відповідними добрими справами.Та не забуваймо: Господь, встановивши Хрещення, наголошує на тому, що кожен із нас мусить народитися не лише фізично, а й духовно, очистивши водою й Духом свою внутрішню сутність від будь-якого зла. Тож протягом життя постійно омиваймося каяттям, не залишаючи гріху в наших душах жодного шансу. Саме тоді ми зможемо достойно пройти крізь третє народження – у Блаженну Вічність. Та успадкувати Царство Небесне, в чому, зрештою, і полягає вищий сенс усіх наших земних звершень. Христос Хрещається! – На річці Йордані.Хрещення Господа нашого Ісуса Христа святкується православною Церквою як одне з великих свят 6 січня (19 січня н. ст.).

Свято Хрещення Господнього також називається святом Богоявлення, тому що під час хрещення Бог явив (показав) Себе людям, що Він є Пресвята Тройця, а саме: Бог Отець промовляв з неба, втілений Син Божий хрестився, а Дух Святий зійшов у вигляді голуба. А також при хрещенні люди вперше могли побачити, що в особі Ісуса Христа з`явилась не тільки людина, але разом і Бог. Напередодні свята встановлено піст. Цей день називається Навечір`ям Богоявлення, Святим вечором, Свят-вечором. У пам`ять того, що Спаситель Своїм хрещенням освятив воду, в цей день освячується вода у храмі, а в саме свято – на річці чи в іншому місці, де беруть воду. Процесія для освячення води називається Хресним ходом на Йордан.

ТРОПАР СВЯТА  В Йордані хрестився Ти, Господи, і Троїчне явилося поклоніння, Отцівський бо голос засвідчив про Тебе, улюбленим Тебе Сином іменуючи; і Дух, у вигляді голубинім, сповістив слова ствердження. Явився Ти, Христе Боже, і світ просвітив. Слава Тобі. На 19 січня також освячують помешканя
 
Навіщо здійснюються освячення помешкань? З давніх-давен християни намагались максимально повно освятити – наповнити Божою благодаттю – своє життя. Звісно, в першу чергу освячували вони себе правильним християнським життям та участю у Святих Таїнствах Церкви. З іншого боку, через молитву та певні зовнішні обряди, вони освячували свої речі, в тому числі житло та предмети побуту.

Якщо у вас є бажання освятити свою оселю чи є якісь запитання прошу звертатися за номерами тел.+380680308009 +380991371445 отець Назарій

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости