Новина з категорії: Інформація

БУДЬТЕ УВАЖНІ! САЛЬМОНЕЛЬОЗ НА ГЛУХІВЩИНІ!

БУДЬТЕ УВАЖНІ! САЛЬМОНЕЛЬОЗ НА ГЛУХІВЩИНІ!

Ось так гарненько виглядає сальмонельоз на чашці Петрі на робочому столі бактеріолога. Але хвора людина відчуває себе зовсім не так гарно. В Глухові зареєстрований перший випадок сальмонельозу, який хвора особа пов'язує із вживанням сирих курячих яєць. Епідеміологічне розслідування триває.
САЛЬМОНЕЛЬОЗ – гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми – сальмонели. Сальмонельоз має фекально-оральний механізм передачі та передається переважно харчовим шляхом. Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів, яєць, особливо коли вони додаються в різні страви сирими (наприклад, в домашній майонез, соус, крем, пудинг). Може передаватись і побутовим шляхом.

Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин до двох-трьох днів.
Захворювання починається гостро з підвищення температури і наростання ознак інтоксикації (головний біль, ломота в м’язах, слабкість). Потім у животі виникає біль спазматичного характеру з переважною локалізацією у верхніх відділах живота і пупкової області, нудота і часта блювота. Незабаром з’являється діарея, калові маси досить швидко набувають водянистого, пінистого характеру, стають смердючими, іноді відзначається їх зеленуватий відтінок.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:
- сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо від готових до вживання;
- яйця перед вживанням слід ретельно вимити. Чим свіжіше яйце, тим менше ймовірність розмноження в ньому сальмонел;
- приготовану теплу страву з сирих яєць (наприклад, соус), необхідно вжити в їжу в перші дві години після приготування. А якщо страва холодна (майонез) - зберігати його можна в холоді не більше доби;
- розморожувати курей слід в холодильнику. При приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів;
- м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або просмажувати невеликими шматками;
- страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
- для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після вживання обдавати окропом;
- дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
- необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук;
- не допускайте змішування свіжоприготованої страви з її залишками з попереднього дня;
- не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
- під час поїздок не споживайте швидкопсувні продукти: молочні, м'ясні, салати, заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби.
Якщо у Вас або членів Вашої родини все ж таки з’явилися перші симптоми захворювання – підвищення температури тіла, озноб, головний біль та біль у животі, пронос – негайно звертайтеся за медичною допомогою. Самоврядування може привести до носійства збудника інфекції, яке може тривати від кількох днів до кількох років. І весь цей час носій може заражати оточуючих.
Пам'ятайте, що захист власного здоров'я у ваших руках!
 
Глухівське відділення ДУ "Сумський ОЦКПХ МОЗ"
Приєднуйтесь до групи "Кур'єр + ТРК Глухів" на Facebook слідкуйте за оновленнями!

Поділитися в соціальних мережах:

Знайшли помилку у статті? Виділіть слово/кілька слів та натисніть Ctrl+Enter

Схожі новини