БУДЬТЕ УВАЖНІ! САЛЬМОНЕЛЬОЗ НА ГЛУХІВЩИНІ!
Ось так гарненько виглядає сальмонельоз на чашці Петрі на робочому столі бактеріолога. Але хвора людина відчуває себе зовсім не так гарно. В Глухові зареєстрований перший випадок сальмонельозу, який хвора особа пов'язує із вживанням сирих курячих яєць. Епідеміологічне розслідування триває.
САЛЬМОНЕЛЬОЗ – гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми – сальмонели. Сальмонельоз має фекально-оральний механізм передачі та передається переважно харчовим шляхом. Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів, яєць, особливо коли вони додаються в різні страви сирими (наприклад, в домашній майонез, соус, крем, пудинг). Може передаватись і побутовим шляхом.
Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин до двох-трьох днів.
Захворювання починається гостро з підвищення температури і наростання ознак інтоксикації (головний біль, ломота в м’язах, слабкість). Потім у животі виникає біль спазматичного характеру з переважною локалізацією у верхніх відділах живота і пупкової області, нудота і часта блювота. Незабаром з’являється діарея, калові маси досить швидко набувають водянистого, пінистого характеру, стають смердючими, іноді відзначається їх зеленуватий відтінок.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:
- сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо від готових до вживання;
- яйця перед вживанням слід ретельно вимити. Чим свіжіше яйце, тим менше ймовірність розмноження в ньому сальмонел;
- приготовану теплу страву з сирих яєць (наприклад, соус), необхідно вжити в їжу в перші дві години після приготування. А якщо страва холодна (майонез) - зберігати його можна в холоді не більше доби;
- розморожувати курей слід в холодильнику. При приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів;
- м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або просмажувати невеликими шматками;
- страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
- для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після вживання обдавати окропом;
- дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
- необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук;
- не допускайте змішування свіжоприготованої страви з її залишками з попереднього дня;
- не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
- під час поїздок не споживайте швидкопсувні продукти: молочні, м'ясні, салати, заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби.
Якщо у Вас або членів Вашої родини все ж таки з’явилися перші симптоми захворювання – підвищення температури тіла, озноб, головний біль та біль у животі, пронос – негайно звертайтеся за медичною допомогою. Самоврядування може привести до носійства збудника інфекції, яке може тривати від кількох днів до кількох років. І весь цей час носій може заражати оточуючих.
Пам'ятайте, що захист власного здоров'я у ваших руках!
Глухівське відділення ДУ "Сумський ОЦКПХ МОЗ"
Приєднуйтесь до групи "Кур'єр + ТРК Глухів" на Facebook слідкуйте за оновленнями!Поділитися в соціальних мережах:
Знайшли помилку у статті? Виділіть слово/кілька слів та натисніть Ctrl+Enter