Новина з категорії: Новини

В Україні зареєстровано випадок дифтерії

Увага! Рекомендуємо всім терміново звернутися до свого сімейного лікаря для уточнення необхідності проведення щеплення проти дифтерії. Як повідомляє завідуюча Глухівського відділення Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марина Матвієнко, дифтерія - знову в Україні. Так, на території Чортківського району Тернопільської області зареєстровано випадок дифтерії у 29-річної жінки, яка прибула зі сходу країни як внутрішньо переміщена особа. На території колишнього Глухівського району, на щастя, випадки дифтерії протягом останніх 10-ти років не реєструвалися. Але, оскільки стан вакцинації проти дифтерії протягом останніх 5 років не досягає 95%, то ймовірність захворювання на дифтерією серед жителів нашого краю висока. Дифтерія є однією із найсильніших бактеріальних інфекцій! Передається дифтерійна паличка повітряно-крапельним шляхом і поширюється дуже швидко! Інкубаційний період захворювання - від 2 до 10 днів. Джерело інфекції - хвора людина чи носій Corynebacterium diphtheriae, які виділяють токсигенні штами збудника.

В Україні зареєстровано випадок дифтерії

📌 Захворювання може мати наступні прояви: біль у горлі, підвищена температура, лихоманка, набряк слизової оболонки ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, набряк шиї, збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.
📌 Дифтерійний токсин потрапляє у кров. Практично всі органи чутливі до дії токсину, але найбільш вразливими є серце, нирки, наднирники, нервова система. Ускладнення : блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м'яза, ураження нервової системи, нефрозонефрит, легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію). Дифтерія дуже небезпечна для життя! Без негайного введення сироватки близько половини хворих можуть померти, навіть з сироваткою залишається ризик смерті до 20%. Єдиний спосіб захиститися – вакцинація дітей, згідно з календарем профілактичних щеплень, і ревакцинація дорослих (кожні 10 років)!

Глухівська міська рада

Поділитися в соціальних мережах:

Знайшли помилку у статті? Виділіть слово/кілька слів та натисніть Ctrl+Enter

Схожі новини