Новость из категории: Спорт

Відбувся фінал 35-й турніру ветеранського шахового марафону сезону 2023-2024 років

29 квітня 2024 року в приміщенні Глухівської публічної бібліотеки відбувся фінал 35-й турніру ветеранського шахового марафону сезону 2023-2024 років. У ньому взяли участь 12 гравців. До цього турніру місця у загальному заліку розташовувались таким чином: 1місце В. Кузнєцов, 2-е місце В. Бірюков,3-є місце - А. Стегно. Різниця в рейтингу між лідерами складала до 15 пунктів.

Відбувся фінал 35-й турніру ветеранського шахового марафону сезону 2023-2024 років

І все могло вирішитись в останньому турнірі. Тож напруга в бібліотеці була висока. Гра велась у 6 турів, з регламентом по 15 хвилин на партію кожному гравцю. З першого туру лідерство захопили Володимир Кузнєцов і Андрій Стегно. Після 4-го туру у них було по 4 очки(без втрат). У 5-му турі суперники зустрілись між собою. Володимир Кузнєцов, який грав чорними фігурами захист Каро-Канн - уже з дев'ятого ходу перехопив ініціативу і почав тисняву на позицію білих. Серією вдалих розмінів білі спростили позицію і партія перейшла в ендшпіль, де шанси обох були рівними. Але 2-3 помилки Кузнєцова привели позицію чорних до глибокої кризи.

Відбувся фінал 35-й турніру ветеранського шахового марафону сезону 2023-2024 років

Залишившись без 2 фігур,і не бачачи контргри,чорні здалися. У 6-му,останньому турі обидва суперники отримали чергові перемоги. Таким чином, 1-е місце у Андрія Стегна - 6 очок із 6, друге місце за Володимиром Кузнєцовим - 5 очок із 6, третє місце у Миколи Гурця - 4,5 очок із 6. Десь не склалась гра у Віктора Бірюкова цього разу, тому зберегти свій рейтинг йому не вдалося. Отже, після ретельного підрахунку рейтингів,у підсумку Володимир Кузнєцов зберіг свою позицію, забезпечивши ПЕРШЕ місце у марафоні. Друге місце здобув переможець останнього турніру Андрій Стегно. На третє місце перейшов Віктор Бірюков. Щирі вітання переможцю і призерам! 4-е і 5-е місця вибороли Олександр Саволайнен та Микола Гурець, відповідно. Варто відзначити їх сильну гру протягом сезону, безкомпромісність і самовіддачу.

Відбувся фінал 35-й турніру ветеранського шахового марафону сезону 2023-2024 років

Увагу глядачів привернула партія Бражник-Журба, які боролись за 6 місце. Борис Бражник, що грав чорними фігурами, застосував ортодоксальний захист. І після 7-го ходу, замість класичного ходу с6,(як грав В. Корчной проти Андерсена в Нідерландах в 1984 році), він зіграв с5, і що там почалось... Закрутилось, завертілось… Обидва суперники глибоко вгризались у розташування сил супротивника, то іноді відкочуючись назад. Шалені набіги з двох сторін продовжувались, доки не відбувся розмін всіма легкими фігурами.

Відбувся фінал 35-й турніру ветеранського шахового марафону сезону 2023-2024 років

А у підсумку - суперники усміхнено та люб'язно потиснули один одному руки, - нічия. За мужньою грою цих суперників із застиглими обличчями спостерігало більше 20 глядачів. Рішенням суддів партія визнана кращою на турнірі. Грамоти і грошові призи вручались переможцю і призерам. Спеціальним призом та грамотою Глухівської міської шахової федерації відзначено Миколу Гурця - за активну шахову діяльність та допомогу у роботі шахового клубу "Ветеран". Учасники турніру шахів щиро дякують підприємця Романа Савченко за матеріальну допомогу у проведенні змагання, а Ніну Шубнікову, як організатора в бібліотеці проекту «Шахи – гімнастика для розуму», за цікаві та змістовні заходи, проведені для шахістів протягом ветеранського шахового турніру 2023-2024 років.
 
За матеріалами суддівської бригади
Приєднуйтесь до групи "Кур'єр + ТРК Глухів" на Facebook слідкуйте за оновленнями!

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости