Новость из категории: Статті

Додамо років до життя і життя до років.

Старіння вже не розглядається, як регрес або згасання. Науковці трактують його як продовження становлення людини. Досвід роботи глухівських волонтерів, чия вікова планка коливається між 63 та 84 роками, засвідчує це, можна сказати, на живому прикладі. Робота глухівського осередку Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні» розрахована на само- та взаємодопомогу людей похилого віку. Його актив працює на волонтерських засадах , маючи на меті не лише покращити якість життя, але й залучати тих, кому за 60, 70, 80… до активної участі у розбудові громадського суспільства.

Сорок волонтерів відділення надають практичну і моральну підтримку немічним, організовують дозвілля, проводять різні благодійні акції, тісно співпрацюють з місцевою владою та різними установами. За підтримки Фонду «Пам!ять. Відповідальність. Майбутнє.» (Німеччина) в рамках вже четвертого з серії проектів «Місце зустрічі – Діалог», спільно з гуртківцями ЦДЮТ заснували Дендропарк екзотичних дерев «Поєднання поколінь» - на згадку про тих, хто постраждав у роки війни на окупованих територіях, в таборахостарбайтерів. Збираються спогади , проводяться виставки літописів та малюнків тих, хто пережив фашистську неволю. Їх також відвідують вдома, спілкуються, навчають виконувати посильні фізичні вправи. Тісна співпраця відділення з місцевою владою, в рамках проекту за підтримки Євросоюзу, дозволила вирішити низку питань важливих, як для похилих людей, так і всієї міської громади, зокрема, подовжити маршрути внутрішніх міських перевезень, впровадити практику зупинки за вимогою, обладнати зупинки, прибрати низку стихійних звалищ. Висаджено алею зі ста лип на Чернечих джерелах, берізки біля пам`ятника афганцям тощо.

Наші волонтери зажили собі авторитету завдяки своїй повсякденній роботі та відстоюванню прав людей похилого віку. Так, до Раїси Антонівни ХАРЧЕНКО та Лариси Петрівни ТОЛКАЧОВОЇ, після того, як ті домоглися, щоб обслуговуюче підприємство відремонтувало та обладнало поручнями сходи, а біля згаданого монументу чорнобильцям встановили лавки, а також захистили дитячий майданчик від зазіхань власників авто, тепер постійно йдуть за доброю порадою прості глухівчаниз.

Згадаємо й допомогу наших волонтерів фронту. В`язання шкарпеток, виготовлення білизни, бурок, маскувальних костюмів та сіток, святкові подарунки – ось далеко не повний перелік того, що роблять під керівництвом Ніни Іванівни ПОКОРНОЇ для бійців АТО О.Д. КАСИМОВА, Л.Д. ЧАЛА, Н.І. СИТНИК, Н.В. СЕРЕДА . За ініціативи волонтерів у краєзнавчому музеї та районній бібліотеці систематично проводяться виставки рукоділля та художніх витворів глухівчан старшого покоління. Тематичні зустрічі, колективні святкування вдається організувати завдяки підтримці німецького фонду. Добрі справи глухівських волонтерів набувають широкого розголосу. Так, у конкурсі на кращу пісню про рідне місто друге місце зайняв твір М. Ф. ВОРОПАЙ, а нещодавно побачила світ і збірка кросвордів та сканвордів з глухівською тематикою А. Ф. АНДРЕЄВОЇ. Згадаємо і майстер - класи з писанкарства та виготовлення ляльок – мотанок, за участю народної майстрині України Світлани ГРИБАН, виробів з солоного тіста - згадуваної А. Андреєвої, виготовлення ляльок - Ольги ПЕТРУК. Глухівські волонтери мають можливість обміну досвідом із колегами з Житомира, Тернополя, Чернігова, Черкас,Миколаїва, Івано – Франківська, Хмельницького, беруть участь у семінарах та тренінгах, які проводяться у столиці, а також, щороку - в акціях ООН та Євросоюзу на захист прав похилих людей.

Втім, головною складовою роботи відділення залишається реальна, доброчинна підтримка людей похилого віку: відвідування хворих, допомога у господарських справах, вирішення всіляких буденних дрібниць, які, тим не менш, без сторонньої допомоги вирішити, будучи старим, немічним, самотнім, інколи вельми проблематично. Волонтери все роблять з Любов`ю, щирим серцем і відданістю. І самі від цього робляться щасливішими. Бо Добро породжує і примножує Добро. Бо їх життя повноцінне і насичене. Бо вони молоді душею.

Відділення ВБО «ТЛУ» в м. Глухів неодноразово відзначалося грамотами та подяками міськвиконкому за внесок в розвиток волонтерського руху в місті, сприяння реалізації творчого потенціалу літніх людей.

Тамара АЛЕКСАНДРЕНКО, виконавчий директор «ТЛУ» в м. Глухів

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости