Новость из категории: Статті

Лебеді прилетіли, омелюхи залишаються, індокачки - впали жертвою невідомого хижака

Надзвичайно теплий початок весни вніс корективи й у поведінку птахів. Так цього року дуже рано повернулися з вирію красені лебеді.
***
Їх дуже часто спостерігають мешканці прилеглих дот глухівських водойм мікрорайонів: Веригиного, Усівки, Родіонівки, Біляївки. Помічено щонайменше три пари, які шукають собі місця годівлі на відкритій поверхні. З останньою поки проблема – наші озера поки скуті кригою. Тож птахи мандрують вздовж річок, виглядаючи поживу на річкових струменях, проталинах, в очеретяних заростях.

***
Вже другий тиждень подекуди на околицях Глухова можна зустріти й інших типових весняних прибульців – шпаків. Цікаво, що водночас з початком весняного лету не поспішають покидати нашу місцевість зимові пернаті «квартиранти». В усякому разі, ще декілька днів тому у лісосмугах та на дачних садибах, де збереглися торішні плоди винограду й горобини траплялися чималі зграї омелюхів. Цього року вони трохи запізнилися з прибуттям , і, судячи з усього, й відлітати вирішили пізніше.
***
Диким птахам нелегко о цій непевній порі року, втім, як і їхнім домашнім співтоваришам. У соціальних мережах три дні тому з`явилося повідомлення про таємничу загибель 15 індокачок на садибі, розташованій у передмісті, неподалік лісосмуги. Невідомий хижак проник на пташиний двір, зламавши огорожу, і вчинив справжній рейвах. У качок повиривані шматки плоті, зламані ребра, перекушені крила. Всі жертви залишилися на місці. Цікаво, що мисливський пес, розміщений поруч, вночі, коли сталася маленька трагедія, не подав жодного сигналу. Нині, як повідомляє його господар, виглядає дуже пригніченим, з заходом сонця починає тремтіти, відмовляється від їжі, і намагається забитися у перший – ліпший закуток. Коментуючи подію, у мережах висловлюють найрізноманітніші припущення: від нападу куниці до міфічних «бандерівців» і чупакабри. На наш погляд, найбільш вірогідним є варіант зі тхором. Цей хижак інколи, дійсно, може спустошити пташник без особливої користі для себе, а собаку – довести до повної прострації своїми «ароматними» виділеннями.
Андрій Коваленко


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости