Новость из категории: Інформація

Подарунок та податок – коли є взаємозв’язок

Шосткинська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області  нагадує про порядок оподаткування доходів громадян у вигляді  майнових подарунків від роботодавців з нагоди державних чи корпоративних свят, ювілеїв й т.п.

Подарунок та податок – коли є взаємозв’язок

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу, згідно з пп. 165.1.39 статті 165 якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків, якщо їх вартість не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. Отож, у 2017 році не є об'єктом оподаткування ПДФО вартість подарунка в межах 800 грн.

Якщо ж подарунок виявився більш цінним, то різниця (тобто, вартість подарунку, розраховану за звичайними цінами - 800 гривень) вважається додатковим благом у вигляді безоплатно отриманих товарів й роботодавець – податковий агент зобов’язаний утримати податок за ставкою 18 відсотків із суми такого перевищення за його рахунок, із застосуванням до суми перевищення коефіцієнту 1,2195.

У формі № 1ДФ вартість подарунків, які не перевищують 800 грн. (у 2017 році) відображаються під ознакою доходу "160", а сума перевищення відображається під ознакою доходу "126" як додаткове благо.

Шосткинська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости