Новость из категории: Статті

Як не потрапити в руки карткових шахраїв - корисні поради

Вона з'явилася в середині минулого століття, набула поширення більше ніж у 200 країнах світу і стала невід'ємним атрибутом цивілізованої людини. Банківська платіжна картка є ключем доступу до управління банківським рахунком і надає її власнику можливість безготівкової оплати товарів або послуг у різних торгових і сервісних підприємствах, одержувати готівку у відділеннях банків і в банкоматах.

Як не потрапити в руки карткових шахраїв - корисні поради

У власника такої картки з'являється цілий ряд переваг використання: надійність, зручність, простота, економія, дохід, контроль, а головне - безпека та збереження коштів у випадку крадіжки або втрати гаманця. Однак любителі чужих грошей знаходять безліч способів, як спустошити рахунки довірливих громадян. Тож для безпеки ваших коштів пропонуємо запам’ятати декілька правил, які допоможуть не потрапити у пастку шахраїв.

Перш за все необхідно пам’ятати, що безпека ваших коштів у ваших руках і будь-яка інформація, надана вами в телефонному режимі, може бути використана шахраями. Аби поживитися чужими грошима, вони вибирають інформацію з Інтернет-оголошень, а потім під виглядом працівників банку чи служби безпеки телефонують майбутній жертві. Приводом для такого дзвінка може стати збільшення кредитного ліміту, збій у банківській комп’ютерній системі, перевипуск картки за терміном дії тощо. І коли необхідна інформація отримана, аферисти миттєво спустошують рахунок.

Тож аби не стати жертвою подібного злочину і уникнути шахрайських пасток,  рекомендуємо дотримуватися наступних правил безпеки.

Правило перше: банк ніколи не буде телефонувати клієнту для уточнення будь-яких даних. Якщо до вас таки зателефонували та пропонують у телефонному режимі надати якісь дані – негайно покладіть слухавку та зверніться у найближче відділення банку або самі зателефонуйте у банк.

Правило друге: не варто встановлювати на карту ПІН-код, що складається з цифр, які йдуть підряд, а також дату свого народження, тому що подібні комбінації легко підібрати. Не рекомендується захищати всі свої платіжні картки одним і тим же ПІН-кодом. ПІН-код необхідно запам'ятати або зберігати окремо від платіжної картки в місці, недоступному для третіх осіб - у тому числі родичів.

Правило третє: для зарахування коштів на картку вам або вашому діловому партнеру потрібно знати ТІЛЬКИ номер карти. Категорично заборонено надавати дані про термін дії карти, ПІБ матері, CVV-код, код з SMS, щойно отриманої з банку, комбінації цифр, пароль.

Правило четверте: користуйтесь Інтернет-банком тільки на офіційних сайтах. Не переходьте на сайт із повідомлень у електронній пошті, а особливо, коли вас просять змінити пароль входу. У жодному разі, за будь яких обставин нікому не розголошуйте паролі.

Правило п‘яте: уникайте вказувати в оголошеннях ті номери мобільних, на який ви отримуєте SMS-повідомлення про рух коштів. Використовуйте інший номер телефону, який не прив’язаний до Ваших банківських карток. Для здійснення фінансових операцій через Інтернет або для оголошень візьміть у банку іншу картку, і тримайте на її балансі невелику суму.

Начальник Глухівського відділу поліції Леонід Бібік вкотре наголошує - Не залишайте картку без нагляду, час від часу перевіряйте баланс рахунку. Не довіряйте в чужі руки пін-код до картки. У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на номер клієнтської підтримки банку і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці - карту заблокувати. Пам’ятайте, що шахраї діють швидко, впевнено та без сумніву покладаючись на вашу довірливість і необізнаність.

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости