Новость из категории: Новини / Новини з відео

CВІТЛЕ МІСТО: «Розумне» освітлення як засіб економії бюджетних коштів

Постійний біль будь – якого міста, причому не лише в Україні – кошти. Їх завжди не вистачає. Вирішити цю проблему можна, застосовуючи два старих як світ способи:
   
а) більше заробляти; б) раціонально використовуючи наявний резерв.

CВІТЛЕ МІСТО: «Розумне» освітлення як засіб економії бюджетних коштів

У Глухові, як неодноразово переконувався, таки існують непогані можливості для економії бюджетних коштів. Розглянемо лише одну-єдину, пов’язану з системою вуличного освітлення.

Вона, як відомо, вмикається автоматично, за світлої пори року – о 20:30. Одного літнього вечора, десь близько дев’ятої, коли вулиці міста ще освітлювали сонячні промінчики, звернув увагу на світло з ламп ліхтарів вуличного освітлення. Скориставшись люксметром, визначив, наскільки доцільним є витрачання електроенергії на вмикання ламп вуличної мережі. Перший замір, в момент вмикання вуличної мережі освітлення, зробив о 20:28. Показання люксметра на цей час становило – аж 35 Люкс – при тому, що оптимальна норма, яка вимагає штучної «підсвітки» дороги – 4 Люкс, тротуару – 2 Люкс.

CВІТЛЕ МІСТО: «Розумне» освітлення як засіб економії бюджетних коштів CВІТЛЕ МІСТО: «Розумне» освітлення як засіб економії бюджетних коштів CВІТЛЕ МІСТО: «Розумне» освітлення як засіб економії бюджетних коштів

Мало того, показники освітлення люмінесцентними лампами в темну пору доби в більшості випадків не перевищують 1 Люкс на дорогах та тротуарах, що не відповідає ДБН з 2006 року. Більше того, під час вимірювання, стало зрозуміло, що освітленість 1 Люкс природним світлом зрівнюється зі штучним освітленням в 20:53 – тобто через 25 хвилин, після ввімкнення вуличних ліхтарів.

CВІТЛЕ МІСТО: «Розумне» освітлення як засіб економії бюджетних коштів CВІТЛЕ МІСТО: «Розумне» освітлення як засіб економії бюджетних коштів CВІТЛЕ МІСТО: «Розумне» освітлення як засіб економії бюджетних коштів

Зранку ще картина гірша. Штучне освітлення на вулиці не вимикається до п’ятої, тоді як о 4:30 (якщо взагалі не о четвертій) застосовування його втрачає будь-який сенс. Підсумовуючи всі «зайві» хвилини, виходимо, як мінімум, на годину даремного витрачання електроенергії за добу.

CВІТЛЕ МІСТО: «Розумне» освітлення як засіб економії бюджетних коштів

За пори року, коли довжина світлового дня зменшується, теж спостерігається подібна картина – з тією різницею, що освітлення здійснюється на дещо довший проміжок часу.

Продовжимо підрахунки. У Глухові приблизно 1000 облікованих вуличних ліхтарів з потужністю люмінесцентних ламп 80 Вт (65 Вт + 15 Вт на нагрівання), які світять за бюджетні гроші. Перемножуємо це на 365 (кількість днів у році), а потім на ціну кіловату електроенергії – 2,4 грн. У підсумку отримуємо трохи більше 70 тис. грн. Згодьтеся, доволі непоганий «шматочок» для нашого міського бюджету, що, будемо відверті, нагадує такий собі «Трішкин кафтан».
 

 
Розумію, постає питання суто технічного плану: яким чином вибудувати роботу автоматичного регулювання мережі освітлення - так, щоб та вмикалася, коли це, дійсно, потрібно.  Як на мене, тут може допомогти застосування інтелектуальної системи управління вуличним освітленням (ІСУво), з роботою якої ознайомився 16 лютого у Києві, на виставці «SMART BUILDING. Розумний дім, розумне місто». Вона призначена для керування вуличним освітленням по бездротовому протоколу JenNet-IP стандарту IEEE802.15.4 (за технологією ZigBee), за стільниковим принципом, без участі людини.
 

 
Це дозволяє взагалі відмовитися від морально застарілого обладнання для освітлення міста, й, відповідно, значно скоротити бюджетні видатки, підвищивши і якість самої послуги, й залучити великі обсяги інвестицій в інфраструктурні проекти. Сучасна надійна технологія керування освітленням міста дозволить контролювати якість послуг, впливати на рішення вибору постачальника послуг.
 


 
Олександр БУЙКОВ, депутат міської ради, автор проекту «Світле місто»


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости