Новость из категории: Новини

Новації глухівських аграріїв-науковців – до застосування

Науковці Інституту луб’яних культур та асоціація "Українські технічні коноплі” спільними зусиллями провели майстер-клас та науково-практичний семінар з вирощування, збирання та перероблення промислових конопель. ЇХ ВІДВІДАЛИ 40 ПРЕДСТАВНИКІВ ПРОФІЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ, ОРГАНІЗАЦІЙ ТА УСТАНОВ З КИЇВСЬКОЇ, МИКОЛАЇВСЬКОЇ, ЧЕРНІГІВСЬКОЇ, ХАРКІВСЬКОЇ, ЗВІСНО Ж – СУМСЬКОЇ ОБЛАСТЕЙ, А ТАКОЖ КРАЇН ЄВРОСОЮЗУ, КИТАЮ ТА НАВІТЬ ДУЖЕ ДАЛЕКОЇ КОЛУМБІЇ.

Учасники довідалися багато чого цікавого й корисного для себе - і про сучасні сорти промислових конопель та систему насінництва, й технології вирощування та збирання промислових конопель, переробку конопляної сировини, перспективи харчового напряму використання, економічні аспекти вирощування та переробку продукції коноплярства; нормативно-правову базу галузі тощо. Ознайомили їх і з роботою зернозбиральних комбайнів на «жнивах» промислових конопель та жатки-обчісувача виробництва харківського «Укр. Агро-сервісу», та процесом подальшої доробки насіння, первинної переробки трести - на розробленому в інституті обладнанні. До речі,багато новаторських напрацювань глухівчан вже застосовуються на практиці. Так, один з представників делегації з китайської провінції Хейлунцзян, пан Хе Да Сін, розповів на міжнародному форумі «Органічне виробництво — повага до себе та своєї землі», який розпочав свою роботу у Сумах 8 вересня, зібравши аграріїв декількох десятків підприємств та фермерських господарств.
 
У Хейлунцзяні, зокрема, на чотирьох ділянках проводиться масштабна селекційна робота з перспективними глухівськими сортами конопель – заради забезпечення сировиною для виготовлення високоякісних натуральних тканин. «Клімат та грунти провінції схожі на глухівські, а тому ми вже виростили перші дослідно-селекційні зразки», - повідомив китайський науковець. До речі, на момент, коли набиралися ці рядки, 12 вересня, у глухівському ІЛК проходив круглий стіл «Луб`яні культури на зламі століть», де знайшла свій подальший розвиток і тематика згадуваного майстер – класу, і питання, що зачіпалися на сумському «органічному» форумі. Про роботу круглого столу читайте у нашому наступному номері.
 
Андрій КОВАЛЕНКО, фото ibc-uaas.at.ua


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости