Новость из категории: Інформація

Легалізація трудових відносин і заробітної плати

Сьогодні в Україні гостро стоїть проблема легалізації трудових відносин та заробітної плати. На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати - у «конверті». Таким способом роботодавці ухиляються від сплати податку. Не рідкість і випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу. 
 
Це робиться роботодавцями для того,  аби мінімізувати витрати та отримати максимальний прибуток. Через те, що величезні суми коштів виводяться «в тінь», держава втрачає десятки мільярдів гривень доходів до держбюджету, Пенсійного та інших страхових фондів, а працівники залишаються позбавленими соціальних виплат та соціальних гарантій. Користуючись тим, що зараз у нашій державі важко знайти роботу, працедавці змушують робітників працювати за «сірими», вигідними лише їм схемами, добре розуміючи, що у людей немає іншої альтернативи. Такі працівники стають повністю беззахисними перед роботодавцями. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично. Працівник не має ніяких доказів для підтвердження дійсного розміру своєї зарплати і трудового стажу. Роботодавець може платити працівнику стільки і до тих пір, скільки вважає за потрібне.

Офіційно неоформлена на роботу людина ризикує залишитися без права на отримання соціальних виплат та пенсії. Таким чином, нелегальна зарплата не лише зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів, а й тягне за собою багато неприємностей і для самих працівників. Людям треба чітко усвідомити, що згода отримувати зарплату «в конвертах»  може зіграти з ними злий жарт, позбавивши їх у майбутньому всіх соціальних гарантій. Ніхто не зможе краще змусити роботодавців чесно платити зароблені гроші, як самі працівники, які повинні просто не погоджуватися на роботу за невигідними для себе умовами.
 
Тому, легалізація трудових відносин і заробітної плати, ліквідація прихованої зайнятості - є одним з ключових напрямків роботи усіх державних органів. І вирішувати цю проблему треба спільними зусиллями -  як державі, так і самим працівникам. З метою виявлення фактів порушення чинного законодавства Глухівським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області  щомісячно проводиться моніторинг відомостей, що надходить у звітності про суми нарахованої заробітної плати та сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від роботодавців, які використовують працю найманих працівників. Проведеним аналізом звітності за липень 2017 року щодо дотримання законодавства про працю встановлено, що заробітну плату за основним місцем роботи в умовах повної зайнятості в розмірі, меншому за законодавчо встановлений рівень нараховано 784 особам по 172 страхувальникам.
 
Це свідчить про те, що зазначеним особам страховий стаж зарахується не в повному обсязі, і як результат комусь з них може не вистачити кількох днів для визначення права на пенсію. Варто вже зараз відстоювати свої конституційні права – вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин. Отже, суспільство має усвідомити, що легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас. Для того, щоб дізнатись, який страховий стаж має особа, можна звернутись до Глухівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Сумській області (вул.. Києво-Московська, 8, каб. №1 ) та отримати довідку з реєстру застрахованих осіб про заробіток та страховий стаж, набутий з 01.01.2000 року або зареєструватись на Веб-порталі ПФУ і самостійно, користуючись Інтернетом відслідковувати сплату роботодавцем страхових внесків.
 
Світлана Чубун, головний спеціаліст відділу адміністрування, супроводження інформаційних систем, електронних реєстрів та захисту інформації Глухівського ОПФУ Сумської області


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости