Новость из категории: Статті

Жовтень у дзеркалі історичного порівняння

 

Война не на жизнь, а на смерть богатым и прихлебателям, буржуазным интеллигентам… с ними надо расправляться, при малейшем нарушении… В одном месте посадят в тюрьму… В другом — поставят их чистить сортиры. В третьем — снабдят их, по отбытии карцера, желтыми билетами… В четвертом — расстреляют на месте… Чем разнообразнее, тем лучше, тем богаче будет общий опыт…»

24 – 27 декабря 1917 г.

(Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 35. С. 200, 201, 204. — Из работы «Как организовать соревнование?»)

Але рівно 100 років тому українці не здогадувалися до чого призведе захват більшовиками влади в далекому Петербурзі.В страшному сні не могли собі уявити, що інтелігенцію буде винищено, а селянство деградує. Щоб зрозуміти сутність подій жовтня, треба розшити погляд на ситуацію, яка склалася на той час у тодішньому світі. Ще наприкінці ХІХ ст. світові держави почали будувати новий політичний устрій. В Європі були вирішені проблеми землі та судоустрою. Світ вступив в епоху модерна в політиці, економіці, світогляді. Паралельно в Росії також почалися процеси до реформації, але так і не вдалося вирішити головні проблеми: землі та управління державою. Александра ІІ вбили саме тоді, коли він погодився на конституцію Лоріс-Мелікова.

Незавершена правова та судова модернізація в Росії, війна з Німеччиною, антагонізм інтелігенції та влади, відмова від діалогу з суспільством, невирішена проблема землі, виключення буржуазії з процесів управління державою призвели до вибуху в суспільстві. Перший раз це відбулося в 1905 році. Микола ІІ пообіцяв зміни, але не дотримався слова, нотомість втягнув країну у виснажливу окопну війну з Германією, .Суспільство вважало царя зрадником. Микола відсторонився від управління, а його дружина - німкеня лобіювала на державні посади або родичів,або абсолютних нікчем. Це призвело до другого, безповоротного вибуху 1917 року. Лютнева революція

відсторонила царя від управління. В Петербурзі виникає двовладдя з опозиційної до царя Державній Думи та більшовиків.

2-го березня царя заарештували, а згодом знищили. Водночас в Україні сформувалась Українська Центральна Рада яка оголошує національно-територіальну автономію України.Весь час з лютого до жовтня 17-го, більшовики вели підривну роботу серед тих хто вірив популістських обіцянкам «Земля народу, фабрики робітникам».Після кількох невдалих переворотів, користуючись розбратом у тимчасовому керівництві, в ніч на 26 жовтня 1917 р. більшовикам на чолі з Леніним (Ульяновим) вдалося взяти владу. Імперія тріщала по швах: від’єднувалися Туркестан, Фінляндія, Закавказзя. Почалась Громадянська війна. Ленін знав історію і був запеклим прихильником якобінців, тому діяв як Робесп'єр. Обіцяний комуністичною партією соціалізм перетворився на терор, а визволення народу від влади царя, в інтерпретації комуністів, призвело до відмови від прав людини, свободи віросповідання, стертя індивідуальності особистості. Для України влада більшовиків перетворилась на 70 років пекла.

Ірина ЮСУПОВА – КОБЗАР



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости