Новость из категории: Статті

Нове життя бібліотек

Як пройти в бібліотеку? Чи всі мешканці Глухова знають відповідь на це питання? Сьогодні перед бібліотеками постають нові виклики – як не втратити користувачів та надавати послуги, які будуть затребуваними та корисними громаді. Бібліотека перестає бути читальнею та книгосховищем, а має крокувати в ногу з часом, орієнтуючись на кращі приклади трансформації бібліотек в сучасні інформаційні центри, які будуть надавати широкий спектр послуг для різних цільових груп.
Які це можуть бути послуги? Обов’язковим має бути наявність сучасної техніки: комп’ютерів, доступу до мережі Інтернет та наявність WIFI, завдяки яким користувачі можуть шукати потрібну їм інформацію, робити покупки в інтернет-магазинах, здійснювати різноманітні платежі, спілкуватися з рідними через Skype тощо. Для дітей буде актуальним наявність дитячого куточку з дитячими книгами, настільними та розвиваючими іграми, пазлами.

Дуже популярною є послуга «бібліоняня» або «дитина на годину», коли батьки можуть лишити дітей на певний час під наглядом бібліотекарів, які в той час зможуть розважити дітей книгами та іграми. Для молоді можуть бути цікавими різноманітні тренінги (профорієнтація, основи бізнесу, лідерство, громадський активізм), курси з програмування та робототехніки, майстер класи з хендмейду, тематичні вечірки, «ніч в бібліотеці», музичні квартирники, перегляд фільмів, а також просто прийти в бібліотеку «потусити»: пограти в настільні ігри (популярні зараз «Еліас», «Монополія»), випити кави та поспілкуватися в теплому та приємному місці. Для дорослих це консультації спеціалістів - юриста, психолога, з питань пенсій, субсидій, навчальні курси – комп’ютерна грамотність, як відкрити власну справу, вивчення мов, ті ж майстер класи з рукоділля, читацькі клуби. Бібліотека має бути відкритою до будь-яких ініціатив громади, і відвідувачів важливо запитувати, що їм цікаво. Актуальним це буде особливо для молодої аудиторії, оскільки їх смаки не завжди легко передбачити, і найефективнішим буде надати їм можливість придумати і організувати щось самим. Бібліотеки також можуть залучати волонтерів до своєї діяльності, які будуть допомагати в організації заходів, вести сторінку бібліотеки в фейсбуці, допомагати з дизайном афіш, генерувати креативні ідеї. Наприклад, майже кожна бібліотека Великобританії має свій фан-клуб так званих «друзів бібліотек», які беруть активну участь в її роботі. Безперечно в бібліотеці мають бути нові сучасні книги для заохочення користувачів. Наразі українська книговидавнича справа переживає істотний підйом, в книгарнях легко знайти всесвітні бестселери українською мовою: як художні твори так і книги з бізнесу, інновацій, психології, мотиваційні, світоглядні видання. Ці книги мають бути і в бібліотеках, і це є завданням для місцевих органів влади, які виділяють кошти на закупівлю нової літератури. Але в умовах браку коштів можна діяти і іншим способом: залучати благодійників, меценатів, які будуть допомагати бібліотекам отримувати нові видання, адже книжкова благодійність набуває популярності.

Наприкінці 2017 року Благодійний фонд «Бібліотечна країна» передав безкоштовно 130 книг до фонду Глухівської центральної районної бібліотеки. А нещодавно до Шосткінської міської центральної бібліотеки були передані 70 книжкових новинок від провідних українських видавництв, серед яких книга рекомендована до читання Президентом України «Цивілізація. Як Захід став успішним» Ніла Ферґюсона та світові бестселери «Індустрії майбутнього» Алека Росса, «Чому нації занепадають?» Д. Аджемоглу, Д.Робінсона (видавництво «Наш формат»), «Майдан. Таємні файли» братів Капранових (видавництво «Нора-Друк»), «Рейс» Сергія Лойко (видавництво «Брайт Букс») та інші. Кошти на закупівлю даних книг були пожертвувані благодійником в рамках акції «Подаруй книги рідній бібліотеці», яку реалізує БФ «Бібліотечна країна» спільно з провідними видавництвами та компанією «Нова пошта» (детальніше на сайті акції www.livelibrary.com.ua або за тел. 067 510 11 82).
 
Автор: Люсьєна Шум, Голова БФ «Бібліотечна країна»


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости