Новость из категории: Статті

У Національного заповідника «Глухів» новий директор

Нарешті добігла кінця історія з призначенням нового керівника Національного заповідника «Глухів». Минулого четверга, 11 січня, у Міністерстві культури України, на другому засіданні комісії з повторного конкурсного добору на посаду генерального директора НЗ «Глухів» переважаючою більшістю – 6 з 9 - голосів підтримано кандидатуру Ірини МОШИК, яка довгий час обіймала посаду вченого секретаря установи.

Цьому передувала ціла низка резонансних подій, пов’язаних в т. ч. з протистоянням, розпочатим наприкінці 2015 року після обрання мером Мішеля ТЕРЕЩЕНКА. Перипетії довгого та важкого конкурсного відбору висвітлювалися й національними ЗМІ, в т. ч. телеканалом News One. Передісторія конкурсу, зі спробою протягнути «потрібну» кандидатуру голосами 4 з 9 членів конкурсної комісії, втручанням низки вельми знаних публічних особистостей, масою інших цікавих моментів, потребує окремого опису. Для нього, певні, мало буде газетної площі добрячого таблоїду. Оскільки надати такої немає можливості, почнемо з відомого сайту bagnet.org, де у матеріалі «Наукова експертиза викрила системну корупцію у Мінкульті», від 16 вересня минулого року, висвітлювалися проблеми з призначенням нових керівників ведучих установ, пов’язаних зі збереженням та дослідженням історико-культурної спадщини. Гадаємо, для розуміння глухівської ситуації варто ознайомити читача з деякими витягами, що стосуються ще одного - скандальнішого (бо масштаби діяльності неспівзмірно більші за глухівські) призначення – у заповіднику Київської Лаври . Отже:

Власне, «фішка» у тому, что повноважний керівник Лаври … не потрібен. На такі ласі місця куди зручніше ставити маріонетку – тимчасово виконуючого обов’язки, який, власне, ні за що не відповідає. Цьому мав би покласти край чесний та відкритий конкурс, за яким можна отримати нового гендиректора. Із превеликим скрипом було призначено конкурсну комісію 9 осіб, 3 з яких пройшли за квотою Міністерства культури. Однак робота комісії постійно зривається через неявку «міністерських» членів… Зважаючи, що таким чином з дев’яти членів комісії були присутні лише п’ятеро, міністерство оголосило засідання неправомочними. Посилається воно при цьому на своє ж власне положення, що «Засідання вважається правомочним у разі особистої участия в засіданні не менше 2/3 від затвердженого постановою Кабінету Міністрів складу». Крім того, експертиза виявила, что аналогічні порушення Мінкульт допустив не лише у Лаврі, а й ще трьох національних заповідниках:
– Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній»;
– Державний історико-архітектурний заповідник «Стара Умань»;
– Національний заповідник «Глухів».
Отже, у чотирьох найбільшіх історичніх заповідниках України відбувається та ж сама історія. Конкурси на посади керівників блокують через неявку 2/3 конкурсної комісії.

Можемо констатувати, що на кінець року Національний заповідник «Глухів» мав на керівній посаді виконуючого обов’язки і, в зв’язку з цим, досить невизначені перспективи. Так було до 20 грудня, коли, врешті решт, у Міністерстві культури визначилися з датою проведення нового конкурсного добору. Олена ТЕРЕЩЕНКО – ЄСЬКІНА на своїй FB-cторінці зазначила з цього приводу наступне:

- Ми всі пам'ятаємо нещодавній скандал з попереднім конкурсом та зацікавлені, щоб цього разу конкурс пройшов відкрито й прозоро, а також у забезпеченні максимальної кількості якісних кандидатів. Сьогодні нам вдалося проконтролювати проведення жеребкування серед представників громадських організацій, які подавалися до складу конкурсної комісії.
Запрошуємо всіх зацікавлених фахівців взяти участь у конкурсі та інформуємо, що документи приймаються до 29 грудня 2017р. включно.

Розпочався новий етап «директоріади» НЗ «Глухів». Він мав завершитися на початку нового 2018 року. Взяти участь у конкурсі вирішили колишній керівник, і на той момент в.о. директора Олексій САВИЦЬКИЙ, нинішній переможець - І. Мошик, та представник Інститути українознавства МОН Андрій ІВАНЕЦЬ. Передноворічно - святкові справи дещо відволікали загал від події, викид інформації був мінімальним А між тим за лаштунками відбувалося чимало цікавого. Так низка глухівських громадських організацій ( ВПК «Мужність». «Озон» та ін.) чомусь виявили бажання висунути своїх представників для обрання керівника. Глухівська громадська рада у своєму листі до міністерства культури звернула, однак увагу, що уставні завдання цих об’єднань не мають жодних стосунків до питань збереження культурної спадщини, як це передбачено конкурсною процедурою.

Цього разу в міністерстві підійшли до конкурсу дуже відповідально. Зауваження глухівської громадськості були прийняті, і «громадські» міста у комісії зайняли нові люди. Ось дехто з їхнього переліку: Ігор Володимирович ПОШИВАЙЛО, генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні, кандидат історичних наук, заслужений діяч мистецтв України; Ігор Васильович ТИМЕЦЬ,  директор львівського історико-краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України, член Музейної ради при Мінкультури України; Лариса ЦЯУК, архітектор-реставратор; заступник директора, головний архітектор інституту «УкрНДІпроектреставрація», діючий член УНК ICOMOS, член Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини при Мінкультури України попередньої каденції ; Вікторія КУСТОВА, інженер-будівельник, фахівець з промислового та цивільного будівництва, реставратор, громадський діяч - захисник історико-архітектурної та культурної спадщини, представники Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Віктор ВІНСЕРСЬКИЙ з Кам`янця- Подільського та Максим ЖЕВНЯК зі Львова, а також відомий історик та краєзнавець Сергій ЗОЗУЛЯ з Ніжина та начальник групи охорони історико-культурної спадщини при управлінні культури Сумської ОДА Валентина ПРИЙМАК.

Наводимо цей детальний перелік і, як то кажуть, заради інтересу, і, під враженням ось цього - «наваяного» високим конторським штилем посту - авторства відомої, як гадаємо, своєю глибокою компетентністю й обізнаністю у найрізноманітніших питаннях (не виключаємо - й охорони культурно-історичної спадщини) Ніни НАНАЙ:
Это называется игра в демократию. В конкурсной комиссии 2-3 специалиста, а остальные так называемые общественные деятели, в том числе и мадам еськина-терещенко, которая во все общественные организации, попавшие представителей в конкурсную комиссию...

Подібних за змістом записів на Фейсбуці було немало – саме після відводу кандидатур від глухівських громадських об’єднань. Замість них на конкурсний відбір з нашого НЗ поїхала група підтримки О. Савицького. Її представник – Наталія ФУРДИГА дала інтерв’ю News One, де відстоювала кандидатуру попереднього керівника, багато казала про тиск на роботу комісії при попередньому конкурсі тощо. Олексій Дмитрович теж не почурався можливості засвітитися на відомому телеканалі. За себе, він, зрозуміло, не агітував, але сказав пару – трійцю слів на предмет тиску з боку чинного глухівського мера та його дружини.

Що було, то було, результат, як бачимо такий, який є. Ірина МОШИК зробила прекрасну презентацію, продемонструвала добру фахову обізнаність, і, врешті, здобула дві третини голосів на свою користь. Ось що каже з цього приводу колишній директор заповідника Сергій СЛЄСАРЄВ:
-Щодо складу та компетентності комісії не може бути жодних запитань - зібралися високі фахівці з бездоганною репутацією. Відбір був, дійсно, професійним і неупередженим.
Можна поздоровити Ірину Вікторовну з перемогою … але, як з’ясувалося, не з обійняттям посади. Попереду – узгодження в обласній раді.

Андрій КОВАЛЕНКО

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости