Новость из категории: Статті

Тепло у домівках глухівчан: фінансова складова, перспективи

Пропонуємо увазі читача інтерв’ю з керівником глухівського тепло району Миколою КОЛОШЕЮ. Він дав його напередодні Дня працівника комунального господарства.

-Як працюється глухівським тепловикам в опалювальному сезоні – 2017-18?

Головним пріоритетним завданням для будь – якого теплового комунального підприємства було й залишається якісна підготовка об’єктів

до роботи в осінньо-зимовий період. З даним завданням, вважаю, справляємося, що підтверджується стабільною роботою підприємства. З іншого боку, Глухівський тепловий район, врешті, як і інші комунальники, зіштовхується з низкою проблем. Постійне зростання цін, у т. ч. на альтернативні види палива (дрова, брикети ), внесення змін до державних соціальних стандартів у сфері житлово – комунального господарства, зокрема зменшення на 21,4 % соціальної норми на теплову енергію для споживачів з будинків до 5 поверхів – лише деякі чинники, що негативно впливають на фінансово-економічний стан підприємства.

-Містом ходять чутки, що теплорайон, буцімто, підвищив вартість паослуг для населення. Як можете це прокоментувати?

- Неодноразово інформував споживачів теплової енергії: тепловий район при розрахунках виходить з тарифів, скоригованих НКРЕКП ще в травні 2016 р. Тоді було передбачено, що вартість 1 Гкал складає 1315 грн. 22. коп. для мешканців будинків з комерційними приладами обліку тепла, та 36 грн. 88 коп./ кв. м. – тих, де немає лічильників.

- Яким чином тепловий район обраховує послуги, надані глухівчанам в опалювальному сезоні – 2017-2018 рр.?

- Тепловий район забезпечує обидві зазначені категорії. Споживачі з будинків, де є лічильники тепла, отримують платівки з нарахуванням відповідно до їх показників, без будь – яких наших донарахувань.

Інша ситуація з тими, у кого лічильники відсутні. Цього опалювального сезону мусимо нараховувати їм, як того вимагає постанова Кабміну № 630 від 21. 07. 2005р. (зі змінами пп. 40 – 48). Для них ураховується фактична температура назовні до затвердженого тарифу (нагадаю, 36 грн. 88 коп. за кв. м.), який виходить з середньодобової температури -1, 4 0 С, згідно з вимогами документу державного рівня (КТМ-204 України).

Ось аналіз показників п`яти місяців, визначених для розрахунку:

- жовтень 2017р., середньомісячна температура + 5, 6 градусів за Цельсієм, вартість опалення складає 14 грн. 45 коп. / кВ. м.

- листопад, відповідно, + 1,6 градусів, 31, 18 грн.;

- грудень - + 1,1, 32, 13 грн.;

- січень 2018р. - - 4,6, 42, 96 грн.;

- лютий - -6,5, 46,58 грн.

Таким чином, середній показник склав 33, 46 грн./ кВ. м. Як бачимо, все залежить від погодних умов, величини тарифів, показників лічильника, і, жодним чином, не чиїхось особистих примх.

- Яким законодавчим актом керувався теплорайон опалювального сезону – 2016 - 2017, нараховуючи вартість послуг для тих, чиї помешкання не облаштовані тепловими лічильниками?

- Тоді виходили з розрахунку середніх показників будинкових теплових лічильників, встановлених незалежно від кількості поверхів, як це передбачалося в постанові Кабміну № 865 від 30. 11. 2016 р. За такою методикою, вартість обігріву квадратного метра становила:

у жовтні 2016р. – 9,97 грн.; листопаді – 25, 39 грн., грудні – 29, 11 грн., січні 2017 р. – 33, 2 грн., лютому – 35, 84 грн. Середній показник - 26, 7 грн. Отже постанова, якою керувалися минулого сезону, передбачала дещо лояльніше відношення до споживачів.

-Глухівчани скаржаться, що за ініціативою теплорайону багато сімей втрачають субсидію на комунальні послуги. Що скажете на це?

- Це не відповідає дійсності. Тепловий район ніколи не схвалював припинення субсидій. Це невигідно підприємству насамперед з економічних міркувань. Минулими роками держава виділяла більше коштів на покриття витрат за «комуналку». Так минулого опалювального сезону у Глухові мали субсидію 82 % споживачів тепла, повністю покриваючи за рахунок державної підтримки витрати на опалення. До речі, торік, після завершення сезону, ми повернули державі за невикористані субсидії майже 3, 5 млн. грн.

Цього разу дещо інша ситуація. Так у травні минулого року, зі внесенням змін до постанови КМУ № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово – комунального обслуговування», соціальну норму зменшено на 21,4 %, що вплинуло на обсяги «теплової» субсидії для багатоквартирних будинків. Мешканцям потрібно зі своєї кишені сплачувати обов’язкову частку, в залежності від опалюваної площі – від 300 до 1500 грн.

У Глухові минулого сезону субсидією на тепло скористалося 3790 абонентів, яким за 5 місяців держава призначила 21 млн. 368 тис. грн. А ось за відповідний період 2017 – 18 рр. сума становила вже 13 млн. 566 тис. грн. Різниця – 7,8 млн. грн. – покривається споживачами. Держава також посилила контроль за використанням субсидій. Є вимоги п. 20 постанови КМУ № 848, прийнятої ще 1995 року, згідно з яким соціальні служби за поданням комунальних підприємств мусять призупиняти дію субсидії при несвоєчасній сплаті обов’язкової частки комунального платежу, і відновлювати - після ліквідації заборгованості. Втім, не пам’ятаю , щоб комусь взагалі припинялася державна підтримка, тим більше восени або взимку.

Тому тут проблема не в тепловому районі, чи управлінні соцзахисту, а діючому законодавстві, якого зобов’язані дотримуватися і надавачі, й споживачі комунальних послуг.

- Які плани у тепловиків на майбутнє?

- Все залежить від фінансово – економічного стану підприємства. Зазначу, що 2018 – 20 повинні стати роками модернізації теплових комунікацій, оскільки з 14 км. розподільчих мереж 9 підлягають заміні. Такий великий обсяг робіт,потребує серйозного фінансування. Ми його самотужки не потягнемо.

Звертаю увагу, що оновлення котлового обладнання у Глухові вже відбулося. Минулого року демонтовано останні три котли серії НІІСТУ-5, що вже відпрацювали свій технічний експлуатаційний термін. Це дозволило значно підвищити загальний технічний рівень котлового обладнання.

Бесіду вів Андрій КОВАЛЕНКО



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости