Новость из категории: Новини

На практику – до Криму

Майбутні фахівці туристичної галузі з Сумського педуніверситету з 1-3 курсів побували на практиці в окупованому Криму.

Ось яке пояснення з цього приводу дав сам ректор Сумського державного педуніверситету імені Макаренка Юрій ЛЛЯННОЙ:

- Відповідно до навчальної програми за спеціальністю "туризм", в них є дисципліна "підвищення професійної майстерності". Відповідно до цієї програми, студенти повинні пройти 6 категорійних походів. Ці походи йдуть і по нашій місцевості, але є низка походів таких категорій, які потребують гірської підготовки

Він також додав, що відповідну практику ВНЗ узгодило зі Службою Безпеки України. "Ви знаєте, перед тим, як це вирішувати, ми узгодили це питання з СБУ", - зазначив Лянной. Був, зокрема, такий маршрут : Судак – перевал Ангар. Термін практики - 27 квітня - 7 травня.

В СБУ факт узгодження «кримської» практики заперечують. "Управлінням СБУ в Сумській області санкцій щодо виїзду студентів для проходження практики не надавалось, оскільки це не передбачено чинним законодавством України", - такий коментар з цього приводу дала речник облуправління служби Олеся РАПУТА. Генерал-майор запасу, заступник голови СБУ 2014-2015 рр. Віктор ЯГУН дав таку оцінку:

- Зрозуміло, що вже є відповідь речника сумського управління Служби безпеки про те, що ніякого положення не могло бути апріорі, оскільки це не входить до обов'язків Служби безпеки – це раз. А друге – мені дуже легко спростувати абсурдність заяви самого ректора, бо я сам розумію, що для проходження практики необхідні були гірські умови, але є європейська частина України – Карпати. Є можливість за безвізом виїхати до тої самої Австрії, тобто всі рівні походів можна було пройти, не відправляючи студентів в окупований Крим… Апріорі воно нічого не порушувало, але разом з цим це входить в такий дисонанс усіх заяв Міністерства закордонних справ, яке говорить про небезпеку перебування на окупованій території. Вони пропроігнорували рекомендації вищих державних органів .

Міністр освіти та науки Лілія ГРИНЕВИЧ, за розпорядженням якої розпочато розслідування подробиць справи щодо, скажімо так, дещо сумнівної практики, ось такої думки про те, що сталося:

- Вважаємо, що будь-які санкціоновані навчальними закладами поїздки до окупованого Криму є абсолютно неприпустимими. Оскільки це є територія, окупована РФ, яка є агресором, яка сьогодні веде російсько-українську війну. І якщо ми офіційні поїздки чи офіційні делегації направляємо в Крим, то це ніщо інше, як визнання цієї ситуації і сумнів у її незаконності. А вона дійсно незаконна .

Вл. інф.+ електронних ЗМІ



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости