Новость из категории: Статті

Мурахожуками – по верхівочному короїду

До обласного управління лісомисливського господарства прибула перша партія мурахожуків, або, як їх ще називають, короїдних вовків. Їх виплекали в лабораторіях «Харківлісозахисту» - спеціально для боротьби з, мабуть, найнебезпечнішим лісовим шкідником всіх часів – верхівочним короїдом. Цю «біологічну зброю» спочатку розквартирують в декількох хвойних масивах на Кролевеччині (52 гектари) та Охтирщині (80 га.). Керівник обласного лісгоспу Віктор ЧИГРИНЕЦЬ зазначає, що на Сумщині верхівковий короїд атакував понад 1,3 тис. га соснових насаджень. І хоч понад тисячу гектарів вдалося «підлікувати», проблема лише загострюється.

Застосування короїдних вовків, серед іншого, повинно зменшити недовіру до лісівників частини населення, котре вважає, що боротьба з верхів очним шкідником – лише привід для нарощування лісозаготівель. Вчені зауважують: мурахожуки – задоволення не з дешевих і швидких. Потрібен певний час, аби їхнє поголів’я досягло оптимальної межі – при тому, що поки невідомо, скільки саме їх потрібно на гектар лісу. Обрання Сумщини в якості полігону для застосування короїдних вовків може виявитися вдалим з огляду, що тутешні шпильчасті масиви куди менше постраждали від верхів очного короїда ніж розташовані, скажімо, на Волині. Вважають, на великих, в десятки тисяч гектарів, площах ефект від застосування цієї «біологічної зброї » стане помітним за декілька років.
 
Початкове ж заселення мурахожуками гектару лісу коштує нині близько тисячі гривень. "Заселюватимемо під кору лялечки короїдних вовків, а дорослих пустимо в підстилку – повідомляє керівник «Харківлісозахисту» Катерина ДАВИДЕНКО, - лялечки короїдів розвиваються, ховаючись у тканині дерев, формуючи специфічні пошкодження під корою. Мурахожук здатний до пошуку яєць, лялечок та дорослих особин саме під корою, і, знищуючи їх, забезпечує захист дерев» А ще лісопатологи радять, паралельно з розселенням короїдних вовків, обробляти сосни спеціальними мінеральними препаратами - для стійкості проти всіляких біологічних уражень.
 
Степан ЛІСНИЦЬКИЙ, за матеріалами спеціалізованих видань


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости