Новость из категории: ---

Сесія : діалог був продуктивним

Саме такий висновок можна зробити за підсумками роботи сесійного засідання районної ради, яке відбулося минулої п`ятниці, 3 серпня.

Його порядок денний включав 16 питань, серед яких і такі важливі, як розгляд ходу виконання Програми економічного та соціального розвитку Глухівщини та бюджету за перше півріччя, внесення змін: до них та цілої низки важливих соціальних программ: «Власний дім», підтримки малого та середнього підприємництва на 2017 – 2020 роки; оздоровлення та відпочинку дітей, затвердженняПоложення про районний консолідований фонд охорони навколишнього природнього середовища, реорганізацію пустогородської школи тощо.

З питань, що стосувалися згадуваної програми доповідала виконуючий обов`язки начальника відділу економічного розвитку сільських територій, промисловості, інфраструктури районної держадміністрації Оксана КОВАЛЬЧУК - САВОЩЕНКО. Вона детально поінформувала про те,як нині розвивається аграрний та промисловий сектори районної економіки, функціонує соціальна інфраструктура, транспорт, як утримуються дороги, житлово- комунальне господарство малий та середній бізнес.

Згідно з її інформацією, зокрема, до пріоритетної, агропромислової, галузі за півроку надійшло 37, 4 млн. грн. інвестицій, спрямованих головним чином на закупівлю 37 одиниць сільськогосподарської техніки. У структурі сільгоспвиробництва 83% припадає на рослинництво, і 17% - тваринництво. Валове виробництво молока у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, виросло на 13%, і становить майже 7 тис. т. Суттєво – більше ніж у півтори рази, зріс за поточне півріччя, в порівнянні з минулим, випуск промислової галузі району, яку представляють Глухівський кар'єр кварцитів, Держлісгосп та заруцький вапняний завод ПрАТ «Сумиагропромбуд». Варто взяти також до уваги, шо у районі за півроку з`явилося 19 нових дрібних та середніх підприємців.

Найжвавішим моментом обговорення програми, безумовно, було дорожнє. Дискусію розпочав Микола БУРЯК:

- Давайте, врешті - решт, будемо займатися дорогами – не відмиванням грошей, а сааме дорогами, бо вони у нас вже стали практимчно непридатні до користування. Я вже декілька разів ремонтував ходову тсвого авто, і не лише я…

З вуст депутата пролунали критичні зауваження на рахунок стану траси Глухів – Катеринівка та відгалуження від непї на Соснівку – Шалигіно, та питання, куди пішли грорші, задекларовані, як такі, що пішли на її ремонт. Голова райради Олексій ТКАЧЕНКО, вислухавши низкук критичних тирад, зауважив наступне:

- Дивіться, щодо контролю розпорядження фінанасами, якість доріг – це повноваження депутатів райради. Можемо контролювати, чи прийнято программу, чи освоєні кошти, чи ні. На жаль, далі йти не можемо. Справа в тому, якщо контролюючі органи працюють, то там немає комісійної перевірки – є посадова особа, яка здійснює ту чи іншу перевірку. Тож якщо є бажання, можете власний, можете колективний депутатський запит ініціювати, яка ділянка вас цікавить – можете таким чином працювати далі.

Дорожній ремонт був, можна сказати, й головним у переліку змін до Програми, запропонованих на ствердження народним обранцям. Відповідний перелік передбачає, зокрема, ремонт шляху від Пустогорода до траси Кіпті – Бачівськ, на 150 тис. гривень, плюс 150 тисяч місцевого та 600 тисяч – державного бюджетів, автодороги місцевого значення Баранівка – Фотовиж (100 тис. гривень районного, плюс стільки ж – з інших джерел, плюс 500 тисяч державного бюджету), шляху до Некрасового (200 тисяч – район, 400 тисяч – місцевий бюджет, 600 тисяч – державні кошти). Головною ж «фішкою» в цьому переліку є виділення державою 5 мільйонів гривень ля капремонту дороги Р- 44 Дунаєць – Семенівка та аж 40 мільйонів – багатостраждальної, перетвореної в жахалку для автомобілістів трасу Глухів – Катеринівка.

Серед інших «цінних доповнень» можна згадати придбання за 300 тисяч гривень фіброскопу для Глухівської центральної районної лікарні.

Про підсумки виконання бюджету доповідала начальник районного фінуправління Валентина МАНЖОС. Головний кошторис району першого півріччя характеризується такими показниками: доходи – понад 89 мільйонів 400 тисяч гривень, видатки на понад мільйон менші за доходи, власних доходів отримано трохи більше за 12 мільйонів, що перевищує показник аналогічного періоду минулого року на майже 38%. У структурі видатків найбільша частка у освііти - майже 21 мільйон 600 тисяч гривень, друга стаття – охорона здоровья – понад 4 мільйони, третя - соціальний захист населення – 3 мільйони 672 тисячі 200 гривень.

До бюджету, як вже згадувалося, вносилися заплановані зміни, зокрема визначення доходів на 2018 рік у сумі понад 161 мільйон 178 тисяч, а видатків – майже 170 150 тисяч гривень. Також було затверджено бюджетні призначення та міжбюдлжетні трансферти, й у складі видатків на реалізацію місцевих программ – понад 13 мільйнів 300 тисяч гривень. По ходу до цього додалися інші витрати - запропоновані депутатами вже у сесійній залі: 490 гривень матеріальної допомоги, 22 тис. грн. На навчання фахівця медичного профілю, 150 тисяч – ремонт аварійної котельної некрасівської школи, та 15 тисяч – сценічне взуття хореографічного коллективу районного Будинку культури.

Окремо варто згадати міжнародне співробітництво. Так, нинішньої осені у Глухові очікують на прибуття делегацій з Польщі та Болгарії. На рахунок останньої О. Ткаченко зазначив наступне:

- Свого часу ми побували у Болгарії, знайомились з її життям, соціальною, бізнесовою сферами, та залишили, як то кажуть, відкриту сторінку для подальшої співпраці. Намагалися запросити навесні, у нихне вийшло. Є наміри приїхати до нас наприкінці вересня. Офіційне запрошення зробимо, як тільки буде фінансування. І як тільки наші болгарські коллеги підтримають цю пропозицію, тоді наступного року відбудеться і візит представників Глухівщини до Болгарії. А якщо наші діти цього року успішно з`їздять до Польщі – очікуватимемо візиту польських дітей – десь такий обмін міжнародний: культурний, освітянський, дай Бог, у нас і піде. На мою думку, це корисне започаткування

Доволі приємну новину тим, хто потрапив до програми «Власний дім» повідомив начальник відділу архітектури, містобудування та житлово – комунальнеого господарства РДА Ігор ФІЛЬЧЕНКО:

- Відтепер кошти (на побудову або ремонт власного житла – ред.) перераховуються у безготівковій формі на рахунок кредитора – тобто тієї людини, яка звернулася за кредитами. У попередній редакції гроші перераховувалися виконавцю робіт – тобто підприємцю. .. перерахували гроші. Людинеа сама буде визначати, хто їй. Скажімо, буде нові вікна встановлювати, чи, може, й сама впаорається з цим.

Досить довгим і напруженим було обговорення проблеми реорганізації школи у Пустогороді, яку запропоновано зробити філією опорної Есманської загальнооосвітньої школи 1- 3 ступенів. Ця проблема, гадаємо, потребує окремого висвітлення.

Андрій КОВАЛЕНКО



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости