Ботулізм: дуже актуальна загроза
«Модне» останнім часом та вкрай небезпечне захворювання, на жаль, не оминуло і Глухова.
Сюди, до магазину «Акація» завезли з оптового полтавського ринку близько центнера в’яленого ляща, виловленого під Кременчугом. Ще півтони з цієї партії помандрували до Шостки. Восьмого вересня двоє глухівчан, скуштувавши смачної дніпровської рибки, дістали собі нежить, яка цілком могла звести їх до могили.
На щастя, в нашому випадку сумного фіналу вдалося уникнути. Глухівське керівництво оперативно вийшло на централізований канал постачання потрібної вакцини. Вони забрали (це цілком може увійти до історії) дві останні в Україні дози препарату проти ботулізму. Нині жертви отруєння знаходяться в лікарні. Їхній стан характеризують як такий, що не викликає серйозних побоювань.__________________________________________________________
КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ
Хвороба починається гостро, через 3-24 години після прийому їжі, іноді пізніше (до 10 діб). Може з'явитися нездужання, загальна розбитість, сильна м'язова слабкість, незначний головний біль, погіршується апетит і сон. Потім погіршується зір, виникає двоїння перед очами, хворий відчуває значну сухість в роті, спрагу, іноді невеликі болі в животі, нудоту. Іноді виникає блювота, яка може повторюватися в перші два дні хвороби (здуття живота). Температура тіла буває нормальною, але може бути і підвищеною.
Для попередження ботулізму слід пам'ятати, що :
- не можна купувати на ринку і споживати домашні консерви, гриби, солену, копчену і в'ялену рибу, приготовлену приватними особами в домашніх умовах, оскільки вони зазвичай не дотримують правил виготовлення продуктів;
- в'ялення і копчення в домашніх умовах не знищує спори збудників ботулізму, а, навпаки, сприяє їх проростанню і утворенню ботулінічного токсину.
- зараження відбувається найчастіше при вживанні в’яленої риби, консервованих продуктів, заготовлених про запас при порушенні основних правил консервації;
Сергій КРАВЧЕНКО, начальник Глухівського міськрайонного
УправлінняДержпродспоживслужби
_____________________________________________________________
Отруєння біотоксинами, якого у Глухові не було вже 20 років, стало предметом детального обговорення – спочатку, о неділі, на терміновому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а днем пізніше – апаратної наради. Під час останньої прозвучало повідомлення про оголошення у місті надзвичайної медико - біологічної ситуації. Це зроблено не для пози чи красного слівця. В умовах, коли діє мораторій на перевірку торгівельних установ малого бізнесу, оголошення НС дає привід здійснити необхідні заходи по виявленню та ліквідації джерела захворювання. На сьогодні всю потенційно «загрозливу» рибу вилучено з продажу. Завідуюча глухівським підрозділом обласного лабораторного центру(колишня райСЕС) Марина МАТВІЄНКО наголошує, що глухівчанам варто утриматися від вживання в їжу річкової риби, а також домашньої консервації, які інколи стають джерелом поширення ботулізму.
Андрій КОВАЛЕНКО