Новость из категории: Інформація

Воєнний стан: що це означає

Агресивна політика нашого північного сусіда з неминучістю додає нам нового клопоту. Ось і зараз, піратський напад на українські катери поблизу Керчі змусив державне керівництво ввести на місяць воєнний стан у десяти областях України: Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії. Серед них, як бачимо, опинилася й прикордонна з РФ Сумщина.

ДО РІЗНИХ ВИПРОБУВАНЬ ТА НЕСПОДІВАНОК НАШ НАРОД ЗАГАЛОМ ЗВИК, АЛЕ З ВВЕДЕННЯМ ВОЄННОГО СТАНУ МАЄ СПРАВУ ВПЕРШЕ, В ПЕРЕВАЖНІЙ СВОЇЙ БІЛЬШОСТІ ПОГАНО УЯВЛЯЮЧИ, ЩО ВОНО ТАКЕ. ТОМУ НАДАЄМО НЕОБХІДНУ ІНФОРМАЦІЮ.

 

Почнемо з самого терміну. Воєнний стан – це особливий правовий режим, який вводять у країні або окремих місцевостях у випадку збройної агресії або загрози нападу. Він передбачає надання відповідним органам державної влади, військовим: командуванню, адміністрації та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для попередження загрози, відсічі збройній агресії, забезпечення національної безпеки тощо, та певне обмеження прав громадян і юридичних осіб, з зазначення його термінів.

За воєнного стану командування та органи місцевого самоврядування можуть:

- встановлювати посилену охорону важливих об’єктів, вводячи особливий режим їхньої роботи;

- запроваджувати трудову повинність для тих, хто не задіяний в оборонній роботі або не заброньований;

- використовувати виробничі потужності та трудові ресурси підприємств всіх форм власності задля оборони;

- використовувати приватне та комунальне майно, забирати майно державних підприємств й установ для потреб держави, засвідчуючи це документами встановленого зразка;

- вводити комендантську годину й запроваджувати світломаскування;

- встановлювати особливий режим в`їзду – виїзду, обмежувати свободу пересування та рух транспортних засобів;

- перевіряти документи в осіб, й, у випадку необхідності – проводити догляд речей, транспорту, багажа та вантажів. Службових приміщень та житла;

- забороняти будь-які масові заходи;

- встановлювати заборону або обмеження на вибір місця перебування чи помешкання там, де діє військовий стан;

Це – найважливіші моменти. З повним переліком особливостей військового стану можна ознайомитися в Законі України «Про правовий режим воєнного стану»

Вл. інф.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости