Новость из категории: Інформація

Обережно, туберкульоз!

Хоча рівень захворюваності на туберкульоз не знижується, люди в своїй переважній більшості продовжують вважати, що все це, фігурально висловлюючись, не про них – воно, мовляв, турбота наркоманів, пияків, безхатченків й т. п. А сухоти вже чимдалі частіше підхоплюють й ті, хто дуже далекий від асоціального способу життя. Особливо зросла захворюваність на них серед пенсіонерів, і, що особливо прикро, дітей. В зв’язку з цим важливо знати, що симптоми туберкульозу часто подібні до виявів банальної втоми, наслідків паління тютюну, тощо. Саме тому, п. 29 наказу Міністерства охорони здоров’я за № 254 від 17.05.2001 р. встановлює коло осіб, які мають проходити обов`язкове профілактичне обстеженню. Для нас важливо, що до нього входять породіллі до виписки їх з пологового будинку.

До 30-тижневого терміну вагітності мають проходити флюорографію і всі дорослі члени родини, обов’язково батьки вагітної та чоловіка, навіть якщо вони не проживають разом із її сім’єю! Діти повинні щеплюватися вакциною БЦЖ невдовзі після народження та повторно, через 7 років після цього. До речі, якщо вакцинована дитина контактуватиме з хворим на туберкульоз, то, скоріше за все, не захворіє взагалі, а якщо навіть і так – то у легкій формі, котру легко вилікувати. У іншому ж випадку – може отримати важкий перебіг, не виключено що і з летальним фіналом. Методом виявлення туберкульозу серед дітей є туберкулінодіагностика - проба Манту. Наголошуємо: це не вакцинація, а лише проба – для з’ясування здатності організму захищатися від туберкульозної інфекції. Робити її треба ОБОВ`ЯЗКОВО.
 
І, насамкінець, всі, починаючи з 15-річних підлітків, мають щорічно проходити флюорографічне обстеження в 39 кабінеті ГЦПМСД (поліклініка). Якщо ж у когось кашель і підвищена температура не збиваються понад два тижні, спітніння, особливо вночі, сильна втомлюваність, задишка навіть при легкому фізичному навантаженні, біль у грудній клітині тощо - негайно звертайтеся до сімейного лікаря. Той призначить обстеження, та, за необхідності, направить до профільного фахівця.
 
Вікторія СЕРЕДА, фтизіатр


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости