Новость из категории: Статті

Глухів: що потрібно для госпітального округу

Госпітальний округ – це об’єднання лікарень за територіальним принципом, одна з яких отримає статус багатопрофільного закладу інтенсивного лікування. Передбачається, що час на дорогу до неї з будь – якої точки округу не може перевищувати 60 хвилин, себто години. Кожен госпітальний округ надасть план розвитку на 5 років. Керуватиме ним госпітальна рада – дорадчий орган, який складатиметься з представників кожного міста обласного значення, району та об’єднаних територіальних громад.

Госпітальні округи в мають запрацювати вже 2020 року. Пропозиції до їхніх переліку та складу розробила Сумська ОДА, за погодженням з Міністерством охорони здоров’я, а структуру округів затвердив Кабмін. Отже, на Сумщині функціонуватиме мережа з шести госпітальних округів, один з яких – з центром у Глухові, включатиме до свого складу лікарні нашого, Кролевецького та Путивльського районів.
 
Оскільки люди у своїй переважній більшості погано усвідомлюють, що підштовхнуло владу до реформування місцевої медичної мережі, зауважимо наступне.
 
Утворення госпітальних округів зумовило, серед іншого те, що нашу, успадковану від радянських часів інфраструктуру надання медичних послуг вважають, м`яко кажучи, не надто ефективною. При низькій якості медичних послуг, Україна - четверта в світі за кількістю лікарняних ліжок на душу населення та друга, після Росії, за тривалістю госпіталізації. Маємо також більший, порівняно з відповідним середнім показником для Європейського Союзу, норматив лікарів та медичних сестер. Більшість наших лікарень – мало завантажені, мають зношені основні фонди, застаріле технічне оснащення.
Тут з неминучістю постає проблема якості медичних послуг. Фахівці з глибинки, не маючи достатньої завантаженості (на відміну від колег, які працюють «на потоці» у сучасних добре оснащених клініках) поступово втрачають кваліфікацію та життєво необхідні для пацієнтів вміння. Згодьтеся, чи варто очікувати якісного оперування від хірурга, який, у кращому випадку, здійснює його лише декілька разів на місяць?
З іншого боку, скорочувати та укрупнювати медичні установи – це теж не кращий варіант. Абсолютна їх більшість перебуває у комунальній власності і рішення щодо них приймають відповідні місцеві ради; стаття 49 Конституції України, взагалі, забороняє скорочення існуючої лікувальної мережі. Саме тому її оптимізація через госпітальні округи дозволяє вирішити ці складності, оскільки збалансовує місцеву автономію та керованість процесу урядом, а також створює відповідні фінансові стимули.
Госпітальні округи створюються саме для того, щоб упорядкувати мережу закладів медичної допомоги. У складі госпітального округу, повторюємо це ще раз, визначається лікарня інтенсивного лікування – найпотужніша. Решту лікувальних установ перепрофілюють так, аби там надавались послуги, що не потребують високотехнологічного обладнання. Тут забезпечується доступність якісної допомоги, а самі медичні заклади, матимуть навантаження для належної кваліфікації медичних фахівців.
Тепер послухаємо зауваження фахівців з соціальних проблем.
 
Олександр ЯБЧАНКА, речник Міністерства охорони здоров’я України:
 
- Госпітальні округи – це інструмент співробітництва медзакладів із питань якісного обслуговування пацієнтів. Тобто, госпітальний округ не має свого керівника, він не фінансується окремо, він не може вирішувати кадрових питань».

Олександр ХОРУЖЕНКО, директор Сумського підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування:
- Це рішення все одно буде переглядатися, тому що воно не витримає краш-тест часом і дуже швидко. Це буквально за кілька місяців, можливо за рік, буде інша конфігурація. Ніяких грошей, ніяка система управління, ніяких владних повноважень в цих структур нема. Це модель, комунікації між громадами, все.

Юрій ГАНУЩАК, експерт групи децентралізації громадського об’єднання «Реанімаційний пакет реформ»:
 
- 80 тисяч населення - немає навантаження. Є абсолютно цинічні речі. Цинічна річ називається: гроші ходять за пацієнтом. Гроші не прийшли – лікарня всохла – все. Є мінімальна кількість потенційних пацієнтів, щоб лікар отримав свої гроші. Ніяких додаткових грошей даватися не буде. Люди будуть їхати в Конотоп чи в Шостку, а в Глухів їхати не будуть. Тому що лікар там буде робити раз на день операцію, а в Конотопі три рази на день. Ось подумайте, куди він поїде?

Вадим АКПЄРОВ – перший заступник голови облдержадміністрації ситуацію зі створенням госпітального округу в Глухові бачить так:

- Це вже остаточне рішення, щодо Глухівського госпітального округу, і до кожного округу взагалі є певні вимоги по оснащенню, по складу лікарів і т.д. І тому стосовного його спроможності будуть розбиратися у процесі, є ще час, щоб і органи місцевого самоврядування підтримали, вклали кошти, і все ж таки довели до відповідності ті вимоги, які сьогодні поставлені міністерством охорони здоров’я.

А що думають з приводу створення госпітального округу у самому Глухові? Ось що каже секретар Глухівської міської ради Олена ДЕМІШЕВА:
- Якщо говорити простими словами, з організацією госпітального округу з центром у Глухові наші люди зможуть отримувати лікування, медичні послуги, що доступні зараз, як мінімум, у сумах. Звичайно, для цього нашій лікарні потрібно придбати чимало якісних інструментарію апаратури, залучити додаткову кількість фахівців. Зрозуміло, це зробити нелегко, але, запевняю, цілком під силу. Щоправда деяким депутатам потрібно для цього відволіктися від своїх далекосяжних амбіцій, і прийняти рішення про реорганізацію лікарні у некомерційне підприємство. Це – перша умова отримання коштів від Національної служби здоров’я, і запорука, що не лише збережемо, але й надалі розвиватимемо глухівську медицину.
 
Керівник Глухівської районної лікарні Анатолій КИЯШКО зазначає наступне:
Насамперед, дуже добре, що Глухів, взагалі, став центром госпітального округу. Маємо бути вдячні всім, хто цьому посприяв.
Чому добре? Насамперед тому, що тепер не буде розпорошування коштів по різних кутках, це м`яко так висловлююсь - гроші йтимуть за пацієнтом. Для цього лікарню треба реорганізувати на комунальне некомерційне підприємство – за умови, що відповідне рішення підтримає міська рада. Депутати голосують – після цього навколо некомерційного підприємства формується госпітальний округ. Це, безумовно великий плюс для Глухова, мешканці якого отримають всі можливості для нормального, якісного медичного обслуговування. В цьому зацікавлені всі глухівчани, абсолютно всі: бізнесмени, прості робітники, безробітні, чиновники, попри всі свої вікові, культурні розбіжності й політичні уподобання. В житті однак, трохи по-іншому: певні депутати, керівники фракцій поки взагалі не налаштовані голосувати – по жодному питанню . Як на мене, зараз треба відставити на потім всі політичні питання, і проголосувати за конче необхідну для порятунку нашої медицини реорганізацію лікарні в некомерційне комунальне підприємство, що дає можливість організувати госпітальний округ.
 
 
Як бачимо, створення госпітального округу з центром у Глухові дає добрі перспективи для розвитку нашої медицини. Водночас, щоб підтягнутися до «госпітального» рівня, глухівським медикам та владі треба добре попрацювати, в тому числі, мабуть, і з міськими депутатами.
Реорганізація глухівської медицини обговорювалася й на засіданні громадської ради, що відбулося позавчора, 11 лютого.
Голова ради, Володимир ТРОЦЕНКО, детально ознайомив присутніх зі станом глухівської медицини, зазначивши, що з реформуванням первинної ланки та створення Центру первинної медико-санітарної допомоги" на базі поліклініки значно збільшено її фінансування , завдяки укладанню угоди з Національною службою здоров’я. Створення госпітального округу надає таку можливість і для вторинної ланки. Якщо ж залишити все як є – глухівська лікарня стане другорозрядним підрозділом іншого округу, з відповідними наслідками: перепрофілюванням, скороченнями, і, відповідно, погіршенням якості медичного обслуговуванням глухівчан - ті будуть вимушені їздити до інших міст, скажімо, на операції, які зараз здійснюють на місці. Ба, навіть більше:
- Наша ЦРЛ мусить стати багатопрофільною лікарнею інтенсивного лікування. Без перетворення її в некомерційне підприємство з неї можуть зробити хоспіс або реабілітаційний центр. У цьому випадку Глухів можуть приєднати до Шостинського госпітального округу, як і передбачалося Кабміном раніше.
Керівник Глухівської ЦРЛ А. Кіяшко знову наполіг на якомога скорішому перетворення закладу на некомерційне комунальне підприємство:
Процес необхідно розпочати негайно. До укладення угоди з нацслужбою здоров’я, крайній термін якої – 1 липня, і, відповідно, отримання збільшеного фінансування, маємо провести неабияку організаційну роботу. На неї, зазвичай, потрібно від 4 до 6 місяці. Зважаючи на це, створити некомерційне підприємство мали ще вчора.

О. Демішева роз’яснила ситуацію у Глухівській міській раді, де, за її словами, достатньо депутатів, щоб проголосувати за створення комунального некомерційного підприємства. На сьогодні їх 24 з підтвердженими повноваженнями, тоді як для відповідного рішення вистачить і 18 голосів. Втім, як вважає вона, фракції «Воля народу», УКРОП, «Солідарність» фактично шантажують глухівську громаду, вимагаючи виконати їхні умови, а саме: визнати повноваження нових депутатів - поза тим, що суди розглядають позови на предмет незаконного проведення процедури відкликання їхніх «попередників», та неправомірності дій голови міської ТВК.
Міський голова Мішель ТЕРЕЩЕНКО наголосив: створення госпітального округу – передумова для успіху в наступному етапі перетворень – адміністративному. Втративши госпітальний округ, напевно, можемо забути і про місто, як адміністративний центр.
По ходу обговорення настрої присутніх у залі суттєво радикалізувалися. Стали висуватися вимоги вжити рішучих заходів щодо «опозиціонерів» - аж до розпуску депутатського корпусу та проведення нових виборів. Голова громадської ради та представники міського керівництва заявили, однак, що поки є можливості вирішити проблему у більш - менш неконфліктний спосіб. Наприкінці обговорення Мішель оголосив про скликання позачергового сесійного засідання, сьогодні, 13 лютого, з метою негайного вирішення питання по ЦРЛ.
 
За інформацією виконавчого комітету Глухівської міської ради, фото Оксани ДРУПП


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости