Новость из категории: Статті

Помер малюк, хворий на вроджену ваду серця

Коли в сім’ї глухівчан Олега та Ганни народилася друга дитина, радощам не було меж. І річ не тільки в тому, що в домі з’явилося ще одне сонечко та джерело натхнення, та ще й хлопчик. А в тому, що малюк – абсолютно здоровий, в той час як старша 7-річна донечка має статус дитини з інвалідністю. Синочку дали ім’я Давид і життя в сім’ї закрутилося як у всіх, у кого є новонароджені. Та через місяць хлопчику стало зле: він почав задихатися та посинів. Перелякані батьки відвезли Давида до лікарні, де його госпіталізували до реанімаційного відділення з підозрою на вроджену ваду серця. Потім малюку викликали реанімобіль з Сум та доставили до реанімації Сумської обласної клінічної дитячої лікарні. Тяжка анатомічна аномалія підтвердилася, і дитину відправили до Києва на термінову операцію.

Та в інституті серця сказали, що він не готовий до серйозного втручання, адже стан дитинки дуже важкий – критичний. Хлопчик знаходився в реанімації, в нього відмовили внутрішні органи. Часу – обмаль, треба було негайно ремонтувати сердечко, та столичні світила не ризикували робити операцію, адже були серйозні протипоказання – перешкоджання. Мама з татком весь час були поруч з немовлям: їх пускали двічі на добу до реанімації, подивитись на свою крихітку. Життя малюка трималося завдяки медичним препаратам та апаратурі, до якої він був підключений. На лікування щодня були потрібні великі гроші, тому кошти збирали всі небайдужі глухівчани. Батько навіть продав свою автівку прямо перед вікнами Інституту серця! Та, на жаль, зусилля столичних кардіохірургів виявилися марними перед важкою вадою. Малюку зробили оперативне втручання, так зване попереднє. А радикальну корекцію було заплановано пізніше. Після перенесених маніпуляцій маленький пацієнт знаходився в реанімації, його стан був критичним, і лікарі не давали ніяких прогнозів стосовно того, коли вони зможуть зробити основну операцію. А потім сердечко битися перестало. Давид помер. Ми поцікавилися у місцевого педіатра Валентини Бондарчук, яка до медичної реформи та статусу сімейного лікаря займалася дітками з кардіологічними проблемами, чи часто в Глухові народжуються малюки з вродженими вадами серця.
 
Валентина Павлівна розповіла, що в останні роки такі випадки – не рідкість. Тільки напередодні Нового року на світ з’явилося дві дитинки з хворим сердечком. Скільки глухівчан віком до 18 років мають діагноз вроджена вада серця – педіатр статистику не веде, тому сказати не може. Але такі діти є, вони успішно прооперовані, ведуть повноцінне життя та абсолютно нічим не відрізняються від тих, хто прийшов у цей світ зі здоровим серцем. Більш того, Валентина Павлівна відмічає, що сердечники відрізняються прискореним інтелектуальним розвитком – вони розумніші від своїх однолітків, їх розумові здібності просто вражають вихователів та вчителів, такі дітки легко отримують вищу освіту та багато досягають у своєму житті. Лікарі вважають, що це – природний баланс: раз хворе серце – значить, розумна голова. Адже сердечники заробляють на життя не фізичною працею, а розумовою. Прооперовані юні глухівчани ходять до дитячих садків, шкіл, навчаються в університеті. Яскравий приклад – 23-річна випускниця 2017 року (ім’я не називаємо), талановита всім відома дівчина, гордість Глухова. Щасливе повноцінне життя можливе лише після успішно перенесеної операції. Та, на жаль, не всі вроджені вади можна виправити оперативним втручанням. Є так звані неоперабельні пороки, несумісні з життям. Таким малюкам залишається просто чекати свого часу, поки сердечко не зупиниться. Були такі сумні випадки і в Глухові.
 
Так, у 2014 році в одному з сіл Глухівщини народився хлопчик, врятувати якого могла лише пересадка донорського серця. Та де знайти крихітний орган? Немовлятко померло у віці 9 місяців: сердечко не витримало активних навантажень підростаючого малюка. Зі слів В. Бондарчук, на жаль, лікарі не в змозі вплинути на народження малюків з вадами серця. Вони народжувались, народжуються і будуть народжуватись. Медицина на місці не стоїть, і з кожним роком у таких дітей все більше шансів жити. Наприклад, якщо 20 років тому діти з вродженими вадами серця були приреченими та помирали протягом перших місяців, і лише одиниці доживали до року, не кажучи вже про дорослий вік, то зараз в Україні навчилися оперувати складні вади в перші часи життя немовляти. За статистикою, щорічно в нашій країні народжуються близько 5,5 тисяч дітей з вадами серця. 30% з них мають дуже складні пороки, коли операція потрібна негайно. Без кардіохірургічної допомоги 95% таких немовлят помирають протягом року. Саме тому в структурі загальної смертності новонароджені діти з вадами серця в Україні складають 30%, що у 2, 5 рази вище ніж в інших країнах Європи.
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости