Новость из категории: Статті

У Глухові з'явився «Обміняйко»

Аналог бібліотеки, тільки окрім книжок там ще й іграшки – такий чудовий розвивальний осередок вперше відкрився в нашому місті. Розташувався він у дитячому садочку «Журавка», а 26 лютого відбулось його урочисте відкриття. Право перерізати червону стрічку надали начальнику відділу освіти Людмилі Васянович та 5-річній вихованці середньої групи Катерині Кірієнко. Тепер дітки можуть щодня брати безкоштовно все, що їм сподобалось з усього арсеналу осередку, а зранку повертати назад.

Ми відправилися до вказаного закладу, аби власними очима побачити це ноу – хау та поспілкуватися з керівництвом дошкільного закладу, колективом, вихованцями та їх батьками. Завідуюча дитсадком Світлана Божко розповіла, що з 2016 року заклад працює за напрямком «Сталий розвиток», в межах якого основну увагу приділяється екології, соціуму та економіці. Назва садочка – «Журавка», і назви всіх груп – теж пташині: «Лелеченята», «Горобчики» тощо. В кожному режимному моменті, а також на заняттях малят вчать берегти навколишнє середовище, турбуватись про довкілля. Світлана Василівна каже, що свій напрямок дитячий садочок дуже любить і не покине його ніколи. «Куточок – це не плагіат, а наша спільна колективна ідея, — коментує співрозмовниця. – Створення осередку під назвою «Обміняйко» - одні плюси, адже цей куточок багато чому вчить хлопчиків та дівчаток. Новий осередок «Обміняйко», що народився в наших стінах і знайшов своє місце на другому поверсі закладу, має навчити дітей можливістю ділитися «власністю», формує великодушність. Та все ж першопричиною створення – є спроба зменшити кількість утворюваних відходів людством, адже кожна зайва річ завдає рани довкіллю: насамперед – при виробництві, а кінець-кінцем, перетворюється у сміття. Всі ми добре знаємо, що будь-який новий предмет утримуватиме увагу дітей не довго і щойно придбана річ вже через годину-дві може опинитися під ліжком або на смітнику. А назавтра малюк знову буде просити придбати іншу іграшку, бо жага до пізнання довкілля більша за нього. Задовольнити щоденну пізнавальну активність і покликаний створений розвивальний осередок «Обміняйко».

Основне правило обміну - іграшка має бути цілою, не ушкодженою, охайною на вигляд (не створюємо небезпеки для інших дітей). За словами завідувачки, вона прагне, щоб «Обміняйка» задовільняла потреби не тільки вихованців «Журавки», а й інших дитячих садочків. Тому Світлана Василівна гостинно запрошує всіх маленьких мешканців міста завітати до них, познайомитися з осередком та приєднатися до компанії міняйликів. Ідеальним варіантом були б організовані екскурсії малюків з різних дошкільних закладів до «Журавки», адже не кожна мати чи батько в змозі ввечері привести туди дитинку з іншого садочка. З вуст очільника дошкільного закладу ми дізналися, що всі іграшки згідно графіку будуть оброблятися кварцом, аби запобігти зараженню будь – якою інфекцією. Як же змінилося життя дитячого садочка після появи осередку? Виявляється, дуже! Ті малята, що раніше йшли до закладу зі сльозами, тепер туди поспішають, щоб побачити, що там з'явилося новеньке, та взяти погратися. А ще батьки завдяки «Обміняйці» змогли заглянути в душу дитинки, побачили, над чим треба попрацювати.
 
Так, наприклад, коли 3-річний малюк з мамою ввечері стали шукати іграшку для «Обміняйки», дитя довго перебирало усі ящики та мішки свого добра, врешті – решт наважилося вибрати малесеньку машинку – ту, що не шкода віддати. Вранці іграшка хлопчика поповнила арсенал осередку. Та ввечері, коли батьки прийшли за дитинкою до садочка, малий миттю помчав до куточка – подивитись, чи стоїть там його автівочка. Та коли серед інших іграшок не знайшов її – розревівся: «Це моя улюблена машинка!». Мама заспокоїла синочка: мовляв, значить, ти ж відніс свою найгіршу іграшку, а для когось вона виявилася найкращою! Тож ти повинен радіти, що ощасливив якусь дитину! Хлопчик заспокоївся, і наступного дня вже вибирав експонати за своєї колекції для осередку більш щедріше.
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости