Новость из категории: Статті

Глухівчани голосують не так, як раніше

Глухівська окружна виборча комісія. Близько шостої ранку тут зачитують результати першого туру президентських виборів - 2019 по 737 дільниці, де голосував та спостерігав за перебігом виборчих перегонів ваш покірний слуга:

Отже, перший – тепер вже зрозуміло що стартовий - тур президентських перегонів - 2019 добіг кінця. З його попередніми підсумками, в межах країні, гадаю, ознайомився вже кожен, хто мав до цього бажання. А глухівчанам, мабуть, цікаво дізнатися, кому віддали свої голоси виборці 159 територіального виборчого округу, до якого, з нашими містом та районом, увійшли Путивльщина, Ямпільщина, Середино- Будщина та частини дільниць у Шосткинському, Кролевецькому й Конотопському районах. Забігаючи наперед зазначу, що попри таку територіальну розгалуженість, електоральні симпатії виборців цього разу суттєво не різнилися. Протоколи з виборчих дільниць, за малим винятком, не зафіксували якихось кардинально різних політичних вподобань. Не було помічено і суттєвого впливу так званого адміністративного ресурсу. Минулими роками у колах виборчих (в тому числі й диванних) аналітиків глухівський виборчий округ був відомий тим, що тутешнє поле електоральних симпатій майже повністю збігалося з середньостатистичним, тобто – у нас голосували, як у, так би мовити, середньому по Україні. Цього разу вийшло трохи по-іншому. Наведемо дані ЦВК щодо підрахунку голосів, відданих 31 березня за того чи іншого кандидата на найвищу державну посаду. Щодо першого місця, ніяких особливих сюрпризів – переміг Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ. Втім відсоток голосів, відданих за нього, трохи менший, ніж у середньому по країні – на одну десяту частку відсотка не дотягнув до 29%. На Сумщині лише два територіальні округи – наш і 161(Роменщина, Буринь, Недригайлівський, Липово – Долинський райони, частина Конотопщини, де за Зеленського віддало голоси ще менше виборців ніж у нас – менше 28%), де лідер перегонів набрав менше за 30 відсотків. В інших чотирьох цей показник – в межах 34 – 35%.

Різко виділяє глухівський округ і високий – майже вдвічі вищий за середньо національний – показник підтримки представника Опоблоку Юрія БОЙКА – майже 21%. Наші земляки також дещо більше, ніж у середньому по країні підтримали Юлю ТИМОШЕНКО – та лише на дві десятих відсотка не дотягнула до показника в 16%. До речі, її колишньому однопартійцю – прихильнику вил і ненависнику всіляких скотиняк – Олегу ЛЯШКУ, який на четвертій позиції, не вистачило трохи менше за пів-відсотка до «сакрального» показника в 10%. Чинний гарант Конституції – Петро ПОРОШЕНКО, який, тепер це зрозуміло майже стовідсотков, буде учасником другого туру, на нашому окрайці не знайшов навіть половини тієї підтримки, яку йому надали в цілому по Україні, отримавши менше 8 (якщо вже бути зовсім точним – 7,85%) голосів. Така сама картина і з ГРИЦЕНКОМ – менше 4 проти 7% по країні. Його результат – шостий. А ось п’яте місце, з цілком пристойним показником, як для дебютанта президентських кампаній - понад 5,5% - у Ігоря СМЄШКА. До речі, на багатьох – суто міських дільницях ( втому числі й на тій, де я був – нагадаю, це 737, медучилище) у нього четвертий результат. Наприкінці групи лідерів перегонів – Олександр ВІЛКУЛ з майже 3% голосів.
________________________________________________________________
На виборчу дільницю в ЗОШ №2 завітав такий собі чолов`яга підшофе – віддати, як то кажуть, горлос за… враховуючи його стан, можливо й за «нерушимый блок коммунистов и беспартийных». В усякому разі, він узяв бюлетеня та почав допитуватися у комісії, за кого має голосувати. А потім став прохати, аби хтось з її представників уйого бюлетені поставив відмітку. У ОВК також повідомили (щоправда не на мікрофон) про спробу виборця вчинити самогубство після голосування, шляхом повішення – щоправда не на Глухівщині.
__________________________________________________________________
 
Далі – ті, хто отримав менше відсотка. Це, до речі теж трохи відрізняє нас від представників інших регіонів, де ті чи інші «малозначущі» претенденти мали результати на рівні, трохи вищому за статистичну похибку. Трійка ж абсолютних аутсайдерів по ТВО – 159 виглядає наступним чином: Купрій – дві десятих , Насіров, Корнацький – по одній десятій відсотка. Який висновок можна зробити з наведеного. Судячи з усього, якщо виходити з низької кількості голосів, відданих за чинного президента, окрім об’єктивних чинників, що вплинули на результат, людей не надто влаштовує робота представників його «вертикалі» на місцях. Схоже, в нашому регіоні визріло те, що називають протестним електоратом. У що воно вил`ється під час другого туру – подивимось. Чекати залишилося не надто довго – до 21 квітня.
 
Андрій КОВАЛЕНКО, фото Оксани ДРУПП


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости