Новость из категории: Інформація

Порядок виплати допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях.

Допомога – 1700 гривень на дитину - призначається і виплачується громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно мешкають на території держави вже з 1 квітня. Вона надається одному з батьків, який постійно проживає разом з дитиною. Необхідні документи подаються ним особисто. Для призначення допомоги органу соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта громадянина України (або іноземця) чи іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус він також подає оригінали посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї та свідоцтв про народження всіх дітей.

Допомога призначається на третю і кожну наступну дитину з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 6-річного віку включно. У разі коли в сім’ї одночасно народилося двоє і більше дітей, внаслідок чого сім’я набула статусу багатодітної, виплата допомоги здійснюється на кожну таку дитину. Допомога за місцем фактичного проживання призначається за умови відсутності зазначеної допомоги за зареєстрованим місцем проживання заявника. У разі зміни місця проживання отримувача виплата допомоги продовжується органом соціального захисту населення за новим місцем з місяця звернення до нього. Виплата допомоги припиняється у разі: позбавлення отримувача допомоги батьківських прав; відмови отримувача допомоги від виховання дитини; нецільового використання коштів і відсутності належних умов для повноцінного утримання та виховання; відібрання дитини в отримувача без позбавлення батьківських прав; тимчасового її влаштування на повне державне утримання; перебування отримувача у місцях позбавлення волі за рішенням суду; втрати статусу багатодітної сім’ї; смерті дитини; смерті отримувача допомоги. Отримувач у разі виникнення обставин, які призводять до припинення виплати, зобов’язаний у десятиденний строк повідомити про це органам соцзахисту. Виплата припиняється з місяця, що настає за тим, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу соціального захисту населення, який призначив допомогу. Для громадян, які звернуться з квітня по червень цього року включно, зазначена допомога призначається з 1 квітня на умовах, визначених Порядком, затвердженим пунктом 2 постанови КМУ від 13 березня 2019 р. № 250. Постанова набрала чинності з 1 квітня.
 
Кореспондент газети «Кур'єр + ТРК Глухів» Оксана КОВАЛЬОВА стала однією з перших у Глухові, хто, маючи трьох дітей, оформив допомогу по багатодітності. Ось що вона розповідає про це на сайті «Кур'єру»: Спробувала оформити допомогу. 2 квітня прийшла до управління соцзахисту, та інформатор, що сидить у скляному віконці, сказала, що такої Постанови в Глухові ще нема, тож ніхто нічого оформлювати не буде. Автор статті перед цим була в Сумах і особисто спілкувалася зі спеціалістом Сумського обласного Департаменту соціального захисту населення Валентиною Соболєвою, тому точно знала, що має право на допомогу і з 1 квітня необхідно здати пакет документів… І ось – відмова… Довелося телефонувати до Департаменту і консультуватися знову. Там запевнили, що Постанова діє, і глухівське управління зобов’язане прийняти документи. Це спонукало глухівчан таки оформити допомогу. Тож автор цієї статті є, можна сказати першопроходець у цій справі. Користуючись можливістю, уточнюю деякі особливості, з якими стикнулась. Маю трьох дітей, в тому числі й старшу доньку, котрій 22 роки. Виплати мають тривати, допоки вона вчиться на денній формі вишу, але не довше, ніж їй виповниться 23 роки. Моїй стільки буде у травні, і звідтоді допомога припиниться. Та, згодьтеся, 3400 гривень, які родина отримає за ці два місяці, - не будуть зайвими.
 
Підготував Андрій КОВАЛЕНКО


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости