Золото інків знаходиться в Путивлі
І знайти його дуже легко: ви побачите його мало не в кожному продуктовому магазині. Користується воно у містян величезним попитом. «Золото» має надзвичайні смакові якості: ну просто тане в роті! – «Що за нісенітниця?», – думає читач. А от і ні. «Золото інків» – це солодкі кукурудзяні палички, які не так давно почали виготовлятись у нашому місті.Точна дата виходу першої партії продукції – лютий 2014 року. І з першого ж дня солодка продукція звернула на себе увагу покупців оригінальною назвою та упаковкою, а згодом завоювала популярність завдяки смаковим властивостям і незвичайній дешевизні: пакетик паличок коштував всього 1грн 80 копійок. Виробник Якименко Роман Юрійович люб’язно погодився зустрітися з кореспондентом «Кур’єра», розповісти про себе і відповісти на запитання.
– Кор.: Роман Юрійович, як ви опинилися в нашому Путивлі?
– У Путивль я приїхав тому, що шукав екологічно чисту місцевість для проживання родини, а також тому, що мріяв відкрити власну справу, і якраз у вашому містечку знайшлось вільне приміщення за прийнятною ціною. З 2009 року велася підготовка до запуску виробництва: закуплено обладнання, оформлено ліцензію, інші дозвільні документи. Моїм батькам з сім’єю свого часу прийшлося виїхати з рідних місць, колі сталася аварія на Чорнобильській АЕС, і ще з тих часів я велике значення надаю не тільки екологічно чистій місцевості, але й екологічно чистим продуктам харчування, тому й вирішив випускати таку продукцію.
– Кор.: Звідки така назва – «Золото інків»?
– Ну, мабуть всім відомо, що трюми кораблів Х. Колумба, коли він повертався з Америки, були вщерть наповнені кукурудзяним зерном, яке іспанці вважали золотом. Кукурудза і стала золотом, але в іншому сенсі.
– Кор.: Асоціації зрозумілі. Розкажіть, будь ласка, про свою продукцію.
– В продукції, яку випускає наше підприємство, нема ароматизаторів, барвників та інших хімічних домішок. В паличках «Золото інків» тільки 5 видів сировини: кукурудзяна крупа, олія, цукор, сіль і питна вода. Всі інгридієнти закуповуються в Україні. Крупа йде не будь-яка, а певного сорту і якості. В нашій області таких крупорушок нема. Цукор перемелюємо на пудру самостійно. Сировина неймовірно подорожчала: крупа на 70%, олія – майже в 3 рази, цукор – у два. Між тим подорожчання нашої продукції незначне: від 2грн 25 коп за пачку до 2.50. На пачці ми як виробники маємо тільки 15 копійок прибутку.
– Кор.: Яким же чином вам вдається «триматися на плаву»?
– Я не новачок у підприємницькій діяльності. Маю економічну освіту, після закінчення Кубанського Державного Аграрного університету працював у консалтинговій фірмі, супроводжував бізнес-проекти – так звані startap – від 0 і до втілення. Весь цей час замислювався над тим, як відкрити свою справу. Найбільше приваблював випуск харчової продукції, і розрахунок виявився правильним.
– Кор.: Наскільки корисні кукурудзяні палички?
– Кукурудза – це друга за важливістю в харчуванні сільськогосподарська культура після пшениці. З біохімічної точки зору в кукурудзі містяться такі корисні елементи як білок, вітамін С, вітаміни групи В, вітамін РР, калій та фосфор. Вона має високу харчову і біологічну цінність, і майже повністю засвоюється організмом людини. Завдяки регулярному споживанню кукурудзи активізуються обмінні процеси в організмі, підвищується життєвий тонус. Кукурудзяні палички не менш поживний продукт, ніж сама кукурудза.
– Кор.: Як виготовляють кукурудзяні палички?
– В основу технології виробництва кукурудзяних паличок покладено метод екструдування. Екструдер — це машина для формування пластичних матеріалів. По суті, це складна м'ясорубка, в якій продукт обробляється під високим тиском, при цьому в продукті відбуваються складні структурні зміни. Ви можете вжити 200 грамів сирої кукурудзи, і не нашкодити травленню? А 200 грамів кукурудзяних паличок практично повністю засвояться організмом. Екструзійне обладнання також добре тим, що воно дозволяє отримувати повністю знезаражений продукт за рахунок баротермічного впливу (50 атмосфер при температурі в 150-200 градусів). Спочатку усі компоненти зважують згідно із рецептурою. Підготована крупа надходить у приймальний бункер екструдера. Під дією високої температури і високого тиску крупа в машині перетворюється у тістоподібну масу, і коли тісто проходить через отвори матриці, відбувається різкий перепад тиску та «вибухоподібне» випаровування води, внаслідок чого кукурудзяне тісто збільшується в діаметрі у 3–4 рази і майже миттєво висихає. Далі палички скеровують у пневмосистему, де вони одночасно підсушуються, охолоджуються і транспортуються в накопичувальний бункер. Потім палички подаються в дражирувальний барабан. У барабані палички зрошують рослинною олією і наносять на їхню поверхню цукрову пудру. Після цього кукурудзяні палички надходять на фасування.
– Кор.: Отже, всього за кілька годин від початку виробництва кукурудзяні палички готові до споживання. Дякуємо за корисні та смачні солодощі!
Ще треба додати, що у цеху надзвичайна чистота і порядок. Виробництво налагоджене, і зараз Якименко Р.Ю. працює над розширенням ринку збуту, що теж є справою непростою в наших сучасних реаліях. Якщо вдасться збільшити ринок збуту – тоді можна казати і про збільшення обсягів виробництва, а отже, і про відкриття нових робочих місць, чи принаймні, збільшення зарплатні зайнятим на виробництві робітникам. Збільшення обсягів випуску продукції можливе навіть без збільшення кількості екструдерів. Поки ще устаткування завантажене неповністю. Проте Роман Юрійович сповнений енергії й оптимізму, тож залишається побажати йому здоров’я, успіхів у всіх починаннях й досягнення цілей. А гості нашого міста можуть привезти з Путивля смачний і поживний «сувенір» – «Золото інків».
Олена Долгая
Поділитися в соціальних мережах:
Знайшли помилку у статті? Виділіть слово/кілька слів та натисніть Ctrl+Enter