Новость из категории: Новини

Мощі святого великомученика Георгія назавжди прибули з Греції до Глухівщини

Село Дунаєць минулої неділі став епіцентром великої та знаменної події – до населеного пункту з'їхалось близько 2 тисяч вірян, багато духівництва, районна влада, а також поліція з підкріпленням із Сум на чолі з заступником генерала Володимиром Бабичем. Приводом такого заходу стало привезення мощів Георгія Побєдоносця та священномученика Харалампія – на поклоніння вірян. За літургією була піднесена молитва за мир в Україні. Кореспондент газети «Кур'єр» особисто була присутня на заході, поспілкувалася з його учасниками. Так, отець Олександр Майборода розповів, що село Дунаєць своїми історичними коренями входить в далеку давнину.

Храм, що приймав гостей, належить роду Скоропадських, котрі є меценатами Харалампієвського монастиря в Гамаліївці, якій до того ж є усипальницею всього роду Скоропадських. Встановлюючи історичну справедливість, храм у Дунайці є подвір'ям Харалампієвського монастиря. Довгі роки він знаходився в пасивній фазі, та з часом його відремонтували та в минулому, 2018 році, відновили богослужіння. Головним меценатом став уродженець Дунайця Петро Цигикал. 26 травня до храму на постійне місце перебування привезли з Греції мощі святого Георгія Побєдоносця, на честь якого він освячений. Мощі святого Харалампія побудуть у церкві тимчасово, а потім їх відвезуть назад у монастир. Так що у всіх бажаючих православних є можливість прикластися до цілющих мощів. З багаточисленного натовпу відокремлюю трьох дівчаток з бейджиками на шиях. Підхожу, знайомимось: Єві, Вероніці та Каті – 16,13 та 15 років. Вони – члени православного клубу «Духовне джерело».
 
Приїхали з Путивля. Співрозмовниці охоче поділилися власними враженнями від події, розповіли, що такі заходи постійно відвідують, і що в Дунайці – вперше. 83-річний колишній вчитель Віталій Василько дав газеті «Кур'єр» ексклюзивне інтерв'ю, в ході якого розповів, що церкву в Дунайці побудував дуже давно їх земляк Микола Маркевич, заможний історик, етнограф, композитор. Людиною він був доброю: звільнив жителів села від податків. Так ось, останнє богослужіння в збудованій ним церкві відбулося коли мені було 13 років. Пам'ятаю цю подію: ми прийшли з матір'ю освятити паску. А потім храм закрили на довгих 70 років. Аж ось, у минулому, 2018-му, після ремонту він знову прийняв вірян. У серпні місяці ми навіть пам'ятник поставили Маркевичу в селі». Зі слів співрозмовника, на сьогодні у Дунайці 850 виборців, тобто – дорослих мешканців. З цієї кількості близько 20 є постійними парафіянами храму. На великі православні свята – більше. Голова села Віталій Мартиненко прокоментував знаменну подію так: «У людей повинна бути віра в Бога. Віруюча людина менше зла зробить».
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости