Новость из категории: Статті

Як позбутись вовчка звичайного

До фахівців фітосанітарної безпеки неодноразово звертаються громадяни з проханням дати пораду як боротися на городах із ведмедкою (вовчок звичайний, капустянка). Дійсно за певних умов позбутися нашестя цих комах доволі непросто, адже вони живуть у ґрунті й рідко з’являються на поверхні. Маючи прозорі крильця комаха перелітає вночі, добре плаває і може долати значні водні перешкоди. Природні місця поширення – вологі та багаті гумусом ґрунти, добре угноєні ділянки. Живе в норах – довгих (50-100 см) горизонтальних ходах, розміщених під поверхнею ґрунту. Навесні самка на глибині 10-20 см влаштовує земляну камеру, в яку відкладає яйця (до 400 шт).

Масовий вихід личинок відбувається в червні-липні. Живлячись та прокладаючи ходи, шкідник перегризає коріння рослин, виїдає бульби та кореневища сільгоспкультур. Для боротьби з капустянкою на присадибних ділянках восени слід влаштовувати ловильні ями з гноєм (бажано кінським) глибиною 60-80 см, куди шкідники мігрують на перезимівлю. У морозні дні гній викидають із ям і тонким шаром розтрушують на городі. На морозі гине до 90 % шкідників. Знищити шкідника можна за допомогою приманок (грудки свіжого гною), які розкладають на початку травня. Комахи заповзають в них для влаштування своїх нір і виведення потомства.
 
Через 3-4 тижні гній переглядають і знищують. Набагато ефективніше розкладання отруєних приманок навесні. Розпарене зерно (кукурудза, овес, пшениця, ячмінь) змішують з інсектицидом у співвідношенні, вказаному в інструкції до препарату і розкладають у неглибокі борозни. Готову приманку можна придбати в спеціалізованому магазині. Вносити її в ґрунт (3-5 см) ранньою весною, за тиждень до посіву культури. Частково ефективний також і полив землі настоєм курячого посліду (2 кг посліду настояти в 10 л води, ретельно перемішати та розвести у співвідношенні 1:5). Практикують багаторазове рихлення (розпушування) ґрунту впродовж травня-липня на глибину 10-15 см, в результаті чого руйнуються нори та гнізда шкідника.
 
А.Куриленко, державний фітосанітарний інспектор


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости