Новость из категории: Культура

Мітинг-реквієм із нагоди відкриття пам'ятника загиблим глухівчанам

Минулої неділі у Глухові відбулась дуже важлива для нашого міста подія - на старовинному єврейському кладовищі пройшов мітинг-реквієм із нагоди відкриття пам'ятника загиблим глухівчанам 22-23 лютого 1918 року. Тоді, при встановленні Радянської влади в Глухові більшовики вчиняли погроми з метою розправи над членами єврейської громади. Це були жахливі дні, адже не шкодували нікого, ні малих, ні старих.

Загалом, на пам'ятнику значаться 105 імен і прізвищ. Ініціатор встановлення пам’ятника, засновник Музею історії євреїв Глухівщини, Михайло Михайлович Часницький, зазначив, що йому вдалося знайти родичів загиблих в Ізраїлі, США, Києві, Харкові та навіть в Глухові, і завдяки небайдужим людям він зміг здійснити свою давню мрію-увічнити пам'ять жертв погрому.

Серед почесних гостей на заході був міський голова Глухова Мішель Терещенко. У своїй промові він звернув увагу на те, що, коли його предки Артемій і Нікола Терещенки з 1841 по 1872 роки т були міськими головами Глухова, третина нашого прекрасного міста була єврейською – і це дуже давнє кладовище є доказом того, що єврейська історія нашого міста становить більше, ніж 500 років. А ще більш важливо, що ця єврейська культура, яка глибоко вкоренилася в розвитку нашого міста і регіону, подарувала нашому прекрасному Глухову гуманізм і шарм, які, на жаль, були втрачені після тисяча дев’ятсот вісімнадцятого року під впливом Радянського Союзу і нацистських правил.
 
Оксана Друпп


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости