Новость из категории: Культура

Презентація книги: «Мой трагический и героический народ»

Наприкінці січня в Глухівській центральній районній бібліотеці відбулася презентація книги Михайла Часницького «МОЙ ТРАГИЧЕСКИЙ И ГЕРОИЧЕСКИЙ НАРОД». Михайло Часницький – знана й шанована людина не тільки на Глухівщині, на Сумщині, а й в багатьох містах України й, навіть, далеко за кордоном. М. М. Часницький – член Національних спілок краєзнавців та журналістів України; директор єдиного на Сумщині музею історії євреїв Глухівщини, який був створений за його ініціативою у 2003 році; член Ради Президії Єврейської ради України; автор двох книг «Глухов. Евреи, Память жива» (2009 рік видання) і «Евреи. Глухов и Сумщина» (2011р. в.).

Указом Президента України від 27 березня 2009 року нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня. Його нова книга - фундаментальне видання (можливо – чи не єдине в Україні), яке просліджує історію євреїв від 1812 року.

Всього в книзі 10 розділів. М. Часницький коротко, коментуючи світлини, розповів про спонсорів книги; про командирів армії і флоту, партизанських загонів; героїв – євреїв, учасників різних воєн, включаючи військові дії на сході України; про творців літаків, танків, підводних човнів, про внесок в ядерний щит країни. У книзі - імена всесвітньо відомих і маловідомих осіб, пов'язаних з Глухівщиною, а також - родичів автора, які брали участь у війні та освоєнні космосу; про роботу унікального музею, створеного автором в Глухові на власні та спонсорські кошти, про гостей музею з Каліфорнії, Чікаго, Києва, Чернігова, Хмельницька.

Всі, хто потім вітав М. М. Часницького з виходом книги – відзначали те, що він – «людина – легенда», «людина світу» і великий подвижник, самовідданий трудівник. Олена Гаврильченко, керівник справами виконавчого комітету Глухівської міської ради, повідомила, що за підсумками роботи Михайло Михайлович став «Професіоналом року». Теплі слова в адресу автора книги були сказані головою Глухівської єврейської громади Ігорем Шишко; Сергієм Єрохою і Миколою Гурцем; Тамарою Александренко; одним із глухівських спонсорів видання книги Володимиром Колтаковим. Поети Валентин Коваленко та Іван Дерпа прочитали свої вірші про євреїв, про їх розстріл в Бабиному Яру.

Спогадами про дружбу з євреями Глухова поділився Анатолій Мироненко та вручив грамоту винуватцю сьогоднішнього свята від громадської організації «Спілка письменників України». Письменник і поет Анатолій Бойко доповнив розповідь М. Часницького про Глухівську трагедію 1918 року, коли майже тиждень більшовики масово, по-звірячому винищували мирне населення міста, особливо в цій бойні постраждали євреї. На закінчення зустрічі Михайло Часницький розповів про свої творчі плани на найближчий час та подарував книги друзям і сподвижникам. Дві книги «МОЙ ТРАГИЧЕСКИЙ И ГЕРОИЧЕСКИЙ НАРОД» поповнять фонди й Глухівської районної бібліотеки.
 
Ніна Шубнікова, завідувач відділу обслуговування Глухівської районної бібліотеки


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости