Новость из категории: Статті

Курцям – зась!

Минулої суботи на зупинці загальноміського транспорту, що біля магазину АТБ, стався прикрий інцидент. Кореспондент газети «Кур'єр» разом з двома малолітніми дітьми прийшла на зупинку, де вже було чимало людей. Аж раптом автор даного матеріалу почула їдкий запах диму: поруч стояла жінка поважного віку, та курила, випускаючи клуби диму в повітря. Пасажири, що сиділи на лавці, мовчки страждали від цього: відмахувались від смороду, відвертали обличчя в пошуках ковтку свіжого повітря. Кореспондент зробила їй зауваження: мовляв, не могли б ви курити в іншому місці? У відповідь почула, що тут нема спеціально відведених місць для паління, і тому вона це робить тут.

«Я ж біля урни стою», - виправдовується глухівчанка, навіть не розуміючи, що тут же поруч з урною стоїть з десяток пасажирів, дехто – з дітьми. Кореспондент продовжувала настоювати на тому, що паління в загальних місцях, у тому числі й на автобусних зупинках, заборонено Законом України, і якщо жінка не загасить цигарку, вона викличе поліцію. Курчиха послухалася, перестала смалити й викинула загашений недопалок до смітника. От якби всі глухівчани впевнено припиняли свавілля в нашому місті, то і жити в ньому стало б набагато краще! Адже треба починати з себе! Бачиш порушення закону – не мовчи, а вживай заходів! Автор даного матеріалу пройшлася місцями скупчення народу, та поцікавилася, як поводять себе курці. Так, на автостанції «Глухів» жіночка середнього віку та чоловік – пенсіонер палили біля відведеного місця для куріння. Це вже зовсім нонсенс, адже. Згідно З законом України №4844 від 16 грудня 2012 року, відводити місця для паління на стаціонарних зупинках – заборонено! Тим паче, що ця табличка як і це місце – чисто формальні, адже воно знаходиться якраз поруч з натовпом пасажирів, лавками для очікування транспорту та кіосками реалізації різних товарів. Дим летить у всі боки, і нікуди від нього не сховаєшся!
 
Тож який сенс із тих спеціально відведених місць? Довідка: За новим Законом України № 4844, з 16 грудня 2012 р. заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях та на території навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури та спорту, закладів охорони здоров’я, у приміщеннях об‘єктів культурного призначення та органів державної влади й місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках транспортних засобів. Відводити місця для куріння в цих місцях заборонено. • За даними ВООЗ, від викликаних пасивним курінням хвороб, у світі щорічно помирає 600 тисяч некурців, які вимушені дихати тютюновим димом. Щороку від тютюнового диму йдуть з життя понад 100 тис. українців. Більш як 10 % з них – «пасивні курці».
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости