Новость из категории: Статті

Ловися, рибко, велика і маленька!

14 липня в с. Полошки вперше відбулося районне свято з нагоди Дня рибалки. Побувала на святі й кореспондент газети «Кур'єр», та на власні очі впевнилася, що селяни вміють не тільки добре працювати, а й відпочивати. Так, у центрі населеного пункту зібралися любителі порибалити та їх групи підтримки з 7 сільських рад Глухівщини: Полошківська, Уздицька, Семенівська, Дунаєцька, Чернєвська, Баницька та Переможська. Як розповіли нам в РДА, це – кустовий захід, тому запрошувались села даного куста. Зі словами привітання до присутніх звернулися тимчасово виконуючий обов’язки голови районної державної адміністрації Володимир Картавий та Полошківський сільський голова Андрій Авраменко, які побажали учасникам численних змагань успіхів, а всім присутнім – святкового настрою. Розгорнулося свято у парку біля Полошківського сільського будинку культури, поряд зі ставком: тематичні подвір’я, виїзна торгівля, дитячі атракціони, фотозона, книжкова виставка – чого тут тільки не було! 16 рибалок (15 – з сел, 1 – з Глухова) змагатися у спритності тримати вудку та ловити на гачок рибу.

Приємно, що серед охочих було дві жінки. Змагалися між собою у різноманітних конкурсах: «Рибна сімейка», «Найбільший улов», «Рибалка-щасливчик», «Найрізноманітніший улов». Вирувало свято: у казанах кипіла навариста юшка, на подвір’ях розгорнувся цілий ресторан з рибними стравами, їж – не хочу. Тому були проведені й кулінарні конкурси - «Найсмачніша рибна юшка» та «Найоригінальніша страва з риби». Так, як розповіла кореспонденту методист БК Анна Левада, найоригінальнішою стравою стала «Сагудай», виготовлено господарочками з Перемоги - маринована рибка, виловлена у сільському рибгоспі. Найсмачніша уха виявилася в уздичан та баничан – вони розділили перемогу між собою. Що ж стосується найголовнішої нагороди – звання рибалки – щасливчика, то воно дісталося мешканцю Дунайця: чоловік впіймав карася вагою 244 грами. Це була найважча риба на святі! А найбільший улов за кількістю виявився в учасника, у сітці якого журі нарахувало 42 плотички загальною вагою 119 грамів. Ті, хто не потрапив до числа переможців, отримали свій гран – прі: купу позитивних емоцій! Так, наприклад, єдині конкурсанти з Глухова – 8-річний Максим Терещенко зі своєю мамою Терезою ловили рибку удвох. «1 вудочка, 1 гачок, 1 поплавок та 1 година роботи, - ділиться тонкощами умов конкурсу жінка. – Здебільшого вудку закидала у воду я, а синочок вправно подавав мені наживку!».

Ті, хто на березі не сидів, готувався до участі у творчих змаганнях. Особливої уваги прикувало до себе дефіле Русалок, у якому приймали участь і малюки, і дорослі жінки. Так, 3–річна Мар'янка з Семенівки заради цього виступу на сцені навіть не спала в обід! Конкурс припав на обідню годину, і дівчинці треба було при повному параді – в наряді, пошитому мамою, та перуці чекати своєї черги. В цей час її 9-річний братик Михайло виборював перемогу серед рибалок. Тому 34-річна мати Лариса з малям на руках бігала від будинку культури до річки, слідкуючи за сином. Найменша Русалонька кращою не визнана, та від цього радощів в неї не менше. Дівчинка вже звикла до участі у різних культурних та творчих заходах, тож вона, як то кажуть, обізнана! Перемога дісталася 37-річній мешканці с. Некрасово за неординарний підхід до справи: жіночка в гумористичній формі презентувала себе, чим полонила серця журі. І, звісно ж, на святі було багато пісень. Концертна програма, насичена запальними музичними вітаннями, у виконанні кращих аматорських колективів та вокалістів, показала, які в нас таланти на селі! Організатори заходу не забули про тих, хто хотів повеселитися, але не вмів рибалити по – справжньому.
 
Ці люди мали змогу ловити рибку на асфальті, в імпровізованому водоймищі! В той день у Полошках можна було навіть відкрито самогонку виганяти! Так, Михайло Ковбаса посеред парку на галявині виготовляв натурпродукт з цукру, води та дріжджів, тут же проводив дегустацію та торгував! Пригостилася самогоночкою прямо з – під апарату й автор матеріалу – дійсно, смакота! Церемонію нагородження переможців провела на завершення свята начальник відділу культури, молоді й спорту районної державної адміністрації Ольга Горбачова. Автор даної статті поспілкувалася з місцевими мешканцями та почула їх щирі враження. «Такого в нашому селі ще ніколи в житті не було! Дивишся – і душа радіє!», - каже пенсіонерка, яка не побажала називати своє ім'я. А Галина Біла доповнила: «Є хоть де з 2-річним онуком прогулятися! Ми завжди ходимо на всі заходи! Більше б їх було!».
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости