Новость из категории: Статті

Канікули в дитячих садочках – переваги та недоліки

Кожного літа в дошкільних установах Глухова і всієї країни виникає ситуація: працівники йдуть у відпочинок, в садочках починаються ремонти, а що робити з вихованцями? Робота в закладах триває, але в так званих екстремальних умовах: у групах та коридорах все шкереберть, складене, скупчене та зсунуто – чекає заміни, фарбування, миття тощо. На кухні, в медкабінеті, інших приміщеннях та території – те ж саме. Звісно ж, величезний обсяг роботи покладений на весь колектив установи. Аби пережити цей нелегкий відпускно - ремонтний період, в садочках влаштовують канікули на 3 літніх місяці. У дошкільних установах залишаються працювати чергові змішані групи з вихователями, котрі постійно змінюються. Тож аби вмістити в ці групи діточок, їх кількість необхідно зменшити. Зробити це можливо лише одним шляхом: кожна дитина повинна половину літа просидіти вдома. Яку саме – з 1 червня по 15 липня, чи з 15 липня до 1 вересня – батьки вирішують самі.

Відповідальне батьківство
І ось тут починається найцікавіше. Не всі хлопчики та дівчатка мають бабусь, дідусів чи старших братиків або сестричок, на яких можна залишити дошколятко. Тому мами з татами беруть відпустки, часто – за свій рахунок, аби сидіти з малюком. Є випадки, коли бабусі довелося звільнитися з роботи, тому що нікому бути вдома з 4-річним онуком. Тому кожен викручується в даній ситуації як може - влітку можна побачити дитинку на роботі з батьками будь-де: на ринку, в магазині, в державних установах тощо. Звісна річ, на роботі з мамою синочку чи донечці доводиться виснажуватися та страждати, але що робити?! В садочку – канікули! «Роботу зараз страшно втратити, брати відпустку – не виходить, тож і тягаю з собою сина, - каже глухівчанка Олена. – Аби дитя не капризувало, купую йому все що заманеться. Мабуть, витрачаю на нього зараз усю заробітну платню. Та нічого, це ж не завжди так буде, скоро наша черга ходити в садочок, тоді вже полегшає!».
 
Добросовісно проводить свої законні 45 днів літніх садочкових канікул і 3-річна Марійка. Дівчинка як переносне знамено сидить то з бабусею, то з тіткою, то з хрещеною, то з сусідкою. А 4-річному Сашкові так сподобалося ходити з мамою на роботу, що його канікули затягнулися довше ніж потрібно. І замість того щоб вийти до дошкільного закладу 15 липня, хлопчик ще відпочиває. А точніше – працює з матір'ю! Також він залюбки залишається вдома зі старшим братиком, якому 10 років. І такі родини – не рідкість. Старші діти стрімко дорослішають від покладеної на них відповідальності за молодших братів чи сестер. І це – нормально. Безумовно, є випадки, коли в родині вкрай важке становище, і дитинці просто необхідно відвідувати садочок протягом усього літа. Але це – рідкість. І керівники дошкільних закладів завжди йдуть назустріч цим сім'ям, адже вони знають їх ситуацію! Так, наприклад, коли один з дитсадочків закрився на 2 тижні на фарбування, стало питання, як бути з 2-річним хлопчиком, який живе з татком без мами? Завідуюча домовилася, аби малятко тимчасово перевели до іншого садочку! Зі слів батька малюка, дитя там дуже добре почувається. Взагалі, в дитячих установах працюють люди, і всі важливі питання вирішуються по – людські. Ще немає жодної дитини, якій би не пішли назустріч! Адже якщо керівництво бачить, що даному малюку в садочку буде краще ніж вдома, то ніхто його не позбавить цього!
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости