Новость из категории: Статті

Школярі повернулися з канадсько – українській археологічній експедиції

Такого в Глухові ще не було: 10 підлітків віком від 12 до 16 років взяли участь у важливому історичному заході, профінансованому Канадою. Всі ці юні дослідники є учнями ліцей – інтернату з посиленою військовою та фізичною підготовкою. Протягом 5 днів, з 11 по 16 серпня, вони здійснювали розкопки у м. Батурині. Захід організував науковий керівник Батуринської археологічної експедиції, старший науковий співробітник Національного університету «Чернігівський колегіум ім. Т.Г. Шевченка» Юрій Ситий, а профінансували його – канадці. Кореспондент газети «Кур'єр» зустрілася з юними дослідними відразу ж після їх повернення додому, та дістала інформацію з перших джерел. Глухівську експедицію супроводжував офіцер – вихователь навчального закладу Андрій Шевченко.

Він розповів, що разом з дітьми були поселені під містом Батурин, у наметовому містечку. Створили свій курінь, де спали, харчувались та відпочивали. До речі, їжу готували в умовах польової кухні, що створювало для підлітків особливої незабутньої атмосфери. Взагалі – то, глухівським школярам все було цікаво з першої до останньої миті. Чого тільки варте знайомство з такою особистістю, як Юрій Миколайович! Це – загартований « у полях» археолог, для якого спека за 30 градусів і розпечений асфальт, по якому необхідно йти на розкопки – це не варті уваги дрібниці! Екскурсія підземним Батурином вимагає зосередження, тож діти відокремились від зовнішніх подразників та включились до роботи. Як виявилося, Ситий досліджує Батурин 23-й рік. І тому не просто знає всі ходи – виходи, а й бачить перед собою те місто, що було спалене в 1708 році. Таке враження складається від спілкування з цим великим археологом, а історією Батурина «дихає» кожна вулиця, кожен клаптик землі. Отже, долучитися до грандіозної справи, що триває вже багато років – честь для школярів із Глухова!
 
Юні дослідники, озброївшись кирками, лопатками, ножичками та пензликами, розкопували садибу Кочубея, і з усього було видно, що працювали вони над кухнею, адже з – під землі викопувались вітражі. Хлопці поділилися неймовірними враженнями від розкопок. «Мене завжди цікавила історія, і ця поїздка стала знаменною подією нинішнього літа, так сподобалося винаходити в землі якісь фрагменти!», каже 14-річний Максим Гололобов. До речі, зі слів керівника експедиції Андрія Євгеновича, Максим дістав похвалу від Євгена Карпенка, помічника Юрій Ситого : у хлопчини – справжній археологічний хист, він досить вправно знімав ґрунт, відкидав отвали, зачищав ділянку та фрагменти. Дмитру Буханістому – 12, і його найбільше зацікав музей Кочубея. Мовляв, побачити на власні очі – це не те, що в книжках читати! 13-річний Євген Шевченко зізнається, що історія йому не подобається, але від практичної її частини, безпосередньої участі в розкопках, він просто в захваті. Кореспондент дізналася, що ці розкопки здійснили дитячу мрію 44-річного офіцера – вихователя, керівника глухівської експедиції Андрія Шевченка, який з самого дитинства полюбляв викопувати щось із землі, приміряючи на себе роль справжнього археолога. Що є стосується даної експедиції, то А. Шевченко впевнений: у наступному році кількість охочих взяти участь у розкопках буде значно більшою. Адже перший млин виявився - не комом!
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости