Новость из категории: Статті

Хто та що допоможе глухівському водоканалу

Минулого тижня, за присутності 10 із 12 членів громадської ради, виконуючого обов’язки міського голови Олени ДЕМІШЕВОЇ, низки інших посадовців та комунальників відбулося засідання згаданого дорадчого органу при виконкомі.

На ньому обговорювалося важливе питання щодо намірів водоканалу підвищити тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. Спочатку було заслухано інформацію керівника підприємства Сергія РАКА. Він окреслив коло проблем, з якими йому доводиться мати справу, повідомивши зокрема, що у квітні, на момент його призначення, водоканал мав півторамільйонний борг з податку на додану вартість, завинивши також понад 122 тисячі за дизпаливо та бензин, ще майже 200 тисяч - перед Глухівським РЕМ, плюс кредитна лінія з боргом – 257,8 тис.грн. І це лише маленька частина боргової «спадщини».

Три місяці важкої праці – й робота нібито почала налаштовуватись: укладено угоду реструктуризації з РЕМ, ПДВ сплачується щомісяця по поточній декларації, з додаванням 50 тис. грн. на погашення боргу; черга на встановлення лічильників дає можливість заробити додатково. Але тут, як грім серед ясного неба – надійшли нові рахунки за електроенергію за новими, - вільними цінами. А між іншим витрати на електроенергію є однією з головних складових вартості послуг водоканалу. В діючому тарифі збільшення вартості електроенергії сягнуло 16%. Ну, й ще збільшилися прожитковий мінімум, мінімальна зарплатня. А середня, згідно з галузевою угодою має зрости на цілих 27%.

Варто зазначити також, що не один водоканал винен, а і йому теж. Так на перше серпня обліковувалися 420 споживачів з терміном заборгованості понад 2 місяці. Разом вони завинили майже 328 тис. грн.; ще 67, маючи понад 2 тис.грн., сукупно недодають до каси 291тис.грн; ще 35 самостійно тихенько приєдналося до систем центрального водопостачання та водовідведення, і безкоштовно користуються їх вигодами. Є боржники й серед 319 підприємств, що їх обслуговує водоканал.

За такої ситуації тільки й залишається, що збільшити тарифи на водовідведення й постачання.

Олена Демішева, зі свого боку, зазначила:

- Підняття тарифів робити завжди важко, але комунальне підприємство підтримувати треба, щоб воно не тільки працювало, а й розвивалось. Водоочисні споруди потребують вкладань, постійні пориви водопровідної системи потребують модернізації всього водогону, а для цього потрібні кошти, та й платити борги теж необхідно. Підняття прожиткового мінімуму відбулось ще з початку року і ми все тягли і не піднімали тариф, ми тримали ціну як могли, але вже прийшов час коли ми повинні вирішитись на цей крок, адже по іншому вже більше не можливо. Підняття ціни на електроенергію це та межа, що потрібно переглянути тарифи, бо по іншому неможна. Якщо ми зараз не підвищимо тариф водоканал не зможе працювати в нормальному режимі, природні ресурси нашого міста потрібно підтримувати в належному стані.

Відділ економічного аналізу і прогнозування оприлюднив інформацію, що всі розрахунки по структурі тарифу виконкомом перевірені і відповідають дійсності – тарифи на послуги водопостачання та відведення потрібно підняти на 23%.

А коли почалося обговорення, по ходу якого з’ясувалося, що ціна на воду в Сумах і Шостці дешевша ніж у Глухові, середня зарплатня на водоканалі сягнула 7200 гривень, а втрати води становлять 31%, і їхня ліквідація потребує серйозного фінансування, підприємство разом з 91 км. «офіційних» обслуговує ще й 25 км; що водоканал не подав на боржників жодного позову до суду, оскільки не має свого юриста у декого з присутніх зьявилося чимало питань. Голова громадської ради Володимир ТРОЦЕНКО зокрема, вказав, що виключно підвищенням тарифів проблем водоканалу не вирішити, тим більше що чинний уряд налаштований якраз на зменшення тарифного тиску на людей: треба думати насамперед про раціональне використання коштів, може не піднімати поки зарплатні. Виконуючий обов’язки заступника міського голови Ігор ЗЕЛЕНСЬКИЙ певен, що «водяні» тарифи треба піднімати:

- Ну не може коштувати куб артезіанської води стільки, пляшка такої-ж, по суті, води у супермаркеті. І аж ніяк не варто пускати питну воду на миття машин – треба подбати вже й про забезпечення міста технічною. Так, тариф має бути дорожчим, але при цьому не повинно витікати невідомо куди 700 тисяч кубічних метрів з 1,8 млн. добутих за рік.І за такого стану справ ніякого підвищення зарплат робити не слід, особливо керівникам.

Мені відомо, що свого часу завод ЕЛПА пропонував виготовити для водоканалу під замовлення економні насоси. Може є сенс повернутися до цієї пропозиції, адже тут йде мова і про місцевого виробника, кошти від продукції якого підуть в т. ч. і до міського бюджету.

О. Демішева зазначила ж, що підняття ціни електроенергії не можна ігнорувати; хіба якщо вона впаде, тариф зменшать. Галузеву угоду теж доведеться враховувати, і таки підвищувати зарплатгю – тому що в інакшому разі працівники звернуться до суду, й доведеться все сплачувати, причому зі врахуванням збільшення прожиткового мінімуму.

По ходу обговорення надійшло дві пропозиції: перше - підтримати наміри коригування тарифів з водопостачання та водовідведення, друге - вивчити додаткову інформацію, і вже потім – прийняти остаточне рішення. Зрештою, схвалили другу пропозицію, вісьмома голосами проти двох. Потім було ще одне обговорення, де члени ради зачепилися вже за питання технічної води, проблему обладнання додаткового водозабору в районі КНС по Жужоми,

Далі – нові пропозиції, а врешті решт постановили таки прийняти до відома наміри здійснити коригування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення Глухівським комунальним виробничим управлінням водогінно – каналізаційного господарства та винести на розгляд виконавчого комітету Глухівської міської ради питання коригування тарифів і прийняття рішення по суті;

Керівника водоканалу зобов’язали розробити план заходів щодо зниження втрат води, ліквідації заборгованості та відвернення загрози банкрутства підприємства. Його звіт заслухають до першого грудня.

Схоже, на глухівський водоканал очікують нелегкі часи.

Андрій КОВАЛЕНКО



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости