Новость из категории: Культура

День інформації: «Україна: від подиху століть до сьогодення»

28 жовтня відбулося засідання літературної вітальні в професійно-педагогічному коледжі ГНПУ ім. О. Довженка з нагоди 80-річчя від дня народження українського письменника, етнографа, видавця Василя Скуратівського. Студенти І і IV курсів, викладачі-словесники Олена Усок, Людмила Корзюкова та завідувач відділом обслуговування Глухівської районної бібліотеки Ніна Шубнікова ознайомили присутніх із народознавчою спадщиною В. Скуратівського, де збережено одвічні традиції рідного краю та набутки народної культури.

Народився Василь Тимофійович 25 жовтня 1939 на Житомирщині. Тут пройшло його дитинство, яке припало на роки війни та повоєнний час, коли підліткам доводилося заміняти батьків, старших братів та сестер, які не повернулися з фронту. Світогляд Василя Скуратівського формувався у часи найбільш цинічного і масштабного винищування більшовиками української нації. Кривавий терор, який було поставлено в основу державної політики, не обминув і родину Скуратівських. Його дядька Гната за національно-патріотичні погляди було заарештовано, а потім, у 1938 році, розстріляно. Події тих часів вплинули на формування національної свідомості юнака, виховали і зміцнили його волю та спонукали до натхненної копіткої праці на відновлення незалежної України. Уперше В. Т. Скуратівський заявив про себе як письменник у 1987 році книгою «Берегиня». Вона одразу ж здобула широку популярність тому, що її поява співпала з часом духовного відродження України, палким бажанням людей знати свою минувшину та вивчати духовне життя пращурів. Саме в цей час у школах та ВНЗ України започатковується новий предмет - народознавство, який репрезентує народні традиції, звичаї, обряди, вірування, мораль і філософію.
 
І першим підручником з цього предмета стає книга Василя Тимофійовича Скуратівського «Берегиня». За нею у світ виходить її продовження та доповнення — книга «Посвіт». Далі одна за другою видаються «Погостини», «Обереги пам'яті», «Народний календар», «Покуть», «Місяцелік», «Святвечір», «Вінець», «Дідух», «Русалії». Уже ціле покоління свідомих українців виховане на цих книжках. З 1994 року побачили світ вже понад 40 номерів народознавчого часопису «Берегиня», засновником і головним редактором якого був Василь Скуратівський. Багатогранність інтересів вченого була дивовижною — це історія, етнографія, народознавство, фольклористика, літературознавство, мистецтвознавство, державознавство, превентивна діяльність тощо. В. Т. Скуратівський — лауреат багатьох премій: ім. М. Островського, «Золоте перо», «За сприяння українській культурі» (Клівленд, США), фундації Антоновичів (Нью-Йорк). Книга «Мамина молитва» виявила нову грань творчості цієї видатної людини. Це перша збірка художньої прози В. Т. Скуратівського, в якій автор відтворив нелегке життя селян у довоєнні та перші повоєнні роки, і, дуже цікаво, що прототипами його героїв стали реальні люди, які пройшли через пекло «збільшовиченої ери».
 
Майже всі книги В. Скуратівського є в фондах Глухівської районної бібліотеки, як і його журнал «Берегиня». До речі, весь журнал «Берегиня» №1 за 2006 рік присвячений Василю Скуратівському. Серед вітчизняних етнографів В. Скуратівський був постаттю першорядною. Його книжки не губилися в морі популярного народознавства . Бо він писав і збирав матеріали до цих книжок не тоді, коли дозволили, а все життя. Його книжки завжди знаходили (й знаходитимуть!) вдячних поціновувачів.
 
Тамара Привалова, директор Глухівської центральної районної бібліотеки


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости