Новость из категории: Статті

З погляду вічності

Сьоогодні, 22 січня, ми відзначаємо 101-шу річницю від часу проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року.

Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.
Цього дня прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. — прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР. Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. Прийнятий IV Універсал Центральної Ради, яким проголошувалася повна незалежність УНР, це ніби естафета державотворення, що через 71 рік втілилась у Декларацію про державний суверенітет України (1990 р.), а потім, через рік, 24 серпня 1991, Верховна Рада УРСР прийняла доленосний Акт проголошення незалежності України. Знаменно, що в Українській революції 1917-1921 рр., активну участь брали наші видатні земляки: Микола Василенко, Дмитро Дорошенко, Георгій Нарбут, Олександр Греков, Євген Онацький…

Що до останнього: слід сказати, що він правдиво висвітлював події того часу і сьогодні ніби подає нам звістку через роки. Нещодавно до Глухівської міської ради надійшла перевидана його унікальна книга «Українська мала енциклопедія» 2016 р., (укладач Сергій Білокінь).
«Українська мала енциклопедія» стала працею цілого життя Онацького (сам він увів до вжитку абревіатуру «УМЕ»), що була видрукована в Буенос-Айресі у 1957-67 роках. Витинки з італійської преси, що висвітлюють історію самостійної України, в шости томах великого формату, зберігаються в Українському національному музеї (Чікаго). вген Онацький – справжній страдник української культури як і вся наша культура. Виконати власноруч таку колосальну працю одній людині здається неможливим. Лишається схилитись перед його героїчним чином, ба навіть подвигом. Енциклопедія Євгена Онацького не лише дійшла до початку тридцятих років, але в багатьох відношеннях суттєво випередила свій час. Наприклад, його стаття в «УМЕ» «ГЕНОЦИД, НАРОДОВБИВСТВО», десятки інших статей випередили не лише початки нашої незалежності, вони виглядають як попросту блискучі студії й зараз.
 
Стосовно Дня Соборності, можна з упевненістю сказати, що з часом цей день буде вшановуватися на рівні Дня Незалежності України та стане святково-вихідним днем. Адже історія нам свідчить про те, що запорукою перемог і досягнень країни є єдність її народу!
 
Матеріал підготували: Микола Гурець та Микола Захарченко


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости