Новость из категории: Новини / Новини з відео

У Глухові: "Борітеся — поборете! Вам Бог помагає!" (відео)

16 травня, в знак перепоховання Тараса Шевченка, глухівчани зібралися біля пам`ятника Кобзаря та поклали йому квіти.

Помер 47-річний український поет у Санкт-Петербурзі, там його (на Смоленському кладовищі) спочатку і поховали. Але і друзі Тараса Григоровича, і численні шанувальники його творчості знали про палке бажання поета бути похованим згідно з його «Заповітом», написаним ще в 1845 році, на рідній землі – «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій...". Тож, потім труну відправили з Санкт-Петербугу до Москви, де гроб переночував на Арбаті в храмі св. Трифона.

Віктор Заїка розповів присутнім цікаві та маловідомі історичні дані: "Наш земляк, який родом з Коренька Глухівського р-ну, у 1861 році молодий Микола Васильович Шугуров приїхав у Москву вступати в університет і всю ніч простояв біля труни Кобзаря у храмі. А далі повезли гроб Шевченка через Сєвськ , на Глухів на Кролевець. І от якраз 15 травня за новим стилем у вечері привезли до Глухова, і як стало нещодавно відомо, про те, що гроб з тілом Шевченка ночував тут поруч в храмі Різдва Пресвятої Богородиці.

Священник цього храму Євдоким Григорович Матвієвський дав місце для труни Шевченка, а потім виніс труну на вулицю і поклавши на неї свій церковний антимінс, поставивши церковні чаши, провів церковну літургію, тобто перетворивши труну Тараса Шевченка в престол, а це все місце в храм..." Далі з промовою до мешканців міста звернулася депутат міської ради Олена Демішева, та представник від місцевого осередку ВО "Свобода", Віктор Решетняк.

Представниками міської влади з невідомих причин було проігнорували цей захід.
 
Детальніше дивіться у відеоматеріалі
 
Микола Захарченко
 


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости