Новость из категории: Статті

СОЦІАЛЬНІ ІНІЦІАТИВИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ

Сьогодні ми поспілкуємось з представником громади Глухова, депутатом Глухівської міської ради Оленою Демішевою.

Олено Миколаївно, віднедавна в Глухові, на речовому ринку функціонує «Соціальний Контейнер»! Нашим містянам цікаво, як саме виникла ідея створити такий потрібний нашому місту проект?

- Ця ідея виникла в мене влітку 2019 року. Багато людей звертались до мене з питанням, чи є у нас в Глухові місце, куди люди можуть віддавати вже непотрібні їм речі. До того ж є багато людей , які потребують допомоги. То, чому б не створити для них таку можливість? На той час вживані речі приймали у відділенні Червоного Хреста, що на території лікарні, але далеко не всі про це знали. Та й розташування цього пункту не дуже зручне. Тому хотілось організувати місце в центрі, яке було б зручним і доступним для всіх громадян.

Розкажіть, будь ласка, хто безпосередньо займався питанням відкриття «Соціального Контейнера», від міської влади?

- Спочатку я поділилася ідеєю з заступником міського голови з соціальних питань - Маріанною Васильєвою. Ідею вона підтримала й взялась за її втілення. Але минав час, а справа чомусь не рухалась. Тоді я підписала розпорядження щодо організації роботи «Соціального Контейнера» і звернулась до неї офіційно. Та, на жаль, справа з мертвої точки так і не зрушила. Маріанна Іванівна зажадала на контейнер 15 000 гривень. Цю суму я вважала нато високою та необґрунтованою. Тоді я попросила її підшукати контейнер на ринку. Після тривалих моїх нагадувань і зауважень, Маріанна Іванівна запропонувала контейнер на риночку, де продають свійську худобу й птахів, поруч з продовольчим. Це мене, звичайно, не влаштувало, адже про це місце не кожен у Глухові знає.

То як же в підсумку вирішилась ця справа?

Мішель Терещенко відсторонив Маріанну Васильєву від виконання нею обов'язків, а вже 16 грудня 2019 року мер запросив на роботу Володимира Гладкого, який і займявся втіленням у життя проекту «Соціальний Контейнер». А вже 10 лютого 2020 року цей контейнер був відкритий на Глухівському речовому ринку. Сам контейнер ми взяли в оренду. Володимир залучив волонтерів, тож, своїми силами йому вдалось його відремонтувати та зробити на ньому вивіску, і – контейнер запрацював.

Розкажіть, з якими труднощами Ви зіткнулися в перші дні роботи «Соціального Контейнера»?

Найбільші труднощі виникли, коли деякі глухівчани забирали практично всі речі і робили так кожен день. Люди не вірили, що це постійна ініціатива, а не чергова одноразова акція перед виборами, як то роздача січки від депутата Деркача. Але з часом, вони зрозуміли, що контейнер буде функціонувати постійно. Небайдужі містяни постійно приносять туди свої речі, то все нормалізувалося: люди не просто стали брати тільки те, що їм потрібно, але й повертати речі, які їм не підійшли. Звичайно, це дуже нас тішило та надавало нам сил.

Олено Миколаївно, уточніть - оренда контейнера небезкоштовна? Якщо так, то, хто її сплачує? Місто?

Ні. На жаль, домовитись із адміністрацією ринку про безкоштовну оренду нам не вдалось. Місячна сума оренди становить 400 гривень. Так, як депутати відмовилися вносити ці витрати в бюджет Глухова, то я сплачую за оренду «Соціального Контейнера» самостійно, власним коштом.

Дякую за цікаву бесіду. Але хочу спитати ще: можливо, є в планах ще інші Соціальні проекти?

Так, ви маєте рацію. На даний момент ми працюємо над створенням «Соціального Притулку» для людей, що опинились у важких життєвих обставинах. Такий заклад допоможе багатьом урятуватись від домашнього насильства, або знайти прихисток тим, хто в наслідок шахрайства опинився без засобів для існування. У притулку вони зможуть помитись, змінити одяг, переночувати, або й пожити кілька днів.

Безперечно, це прекрасна ініціатива, як на мене! Хочу побажати вам міцного здоров’я та невичерпної енергії для втілення в життя всіх ваших добрих намірів.

Аліса Ковальова



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости