Новость из категории: Статті

ЧИ ЗАКРИЮТЬ СМІТТЄВИЙ ПОЛІГОН У ГЛУХОВІ?

Вже не вперше ми інформуємо глухівчан про проблеми, які існують на Глухівському полігоні складування твердих побутових відходів. Виявлення порушень чинного законодавства в частині його діяльності представниками Сумської екологічної інспекції вже стали регулярними. Суди виносять постанови про негайне їх усунення та накладають штрафні санкції - 11 млн. 358 тис. 593 гривень за заподіяну шкоду довкіллю.

А нещодавно Сумський окружний адміністративний суд виніс рішення - повністю зупинити роботу сміттєзвалища до моменту отримання дозволу на викиди. І це є реальною загрозою для нашого міста, яке може опинитись у ситуації сміттєвого колапсу. Хочеться окремо зупинитись на тому, чому керівники ТОВ «Зеленбуд» так халатно відносяться до виконання своїх зобов’язань. Причина тут одна – ТОВ «Зеленбуд» є абсолютним монополістом. До 2015 року сміттєвий полігон обслуговував комунальний ЖЕК. Коли термін угоди сплив, тодішня влада внесла зміни в статут підприємства, а саме – прибрала звідти надання послуги з захороненням сміття.
 
Разом із тим, сміттєві контейнери, які раніше були придбані коштом підприємців Глухова, продали особисто Володимиру Грибу. Таким чином, прибравши з дороги Глухівський ЖЕК, оголосили тендер на укладання нової угоди. В тендері взяв участь лише один учасник – ТОВ «Зеленбуд». Визнання результатів торгів може бути лише за участі, як мінімум, двох учасників. Та це не стало на заваді передачі права на утримання сміттєзвалища в руки підприємства пана Гриба. А зараз, користуючись перевагами монополіста, він підвищує норми на вивезення сміття від населення, не зважаючи на те, що багато містян уже давно роздільно збирають сміття та здають його на переробку в пункти прийому вторсировини. То, можливо, ситуація була б іншою, якби послуги з вивезенням та захороненням сміття надавало комунальне підприємство, а не приватне? Тому, добре розуміючи своє виключне становище, ТОВ «Зеленбуд» нехтував виконанням вимог екологічної служби, наражаючи на небезпеку Глухів і глухівчан, адже припинення роботи полігону це не казки, а реальність, яка може призвести до сміттєвого апокаліпсиса в нашому місті.
 
P.S.: На даний момент виконання судових рішень призупинено до завершення періоду карантину. Що далі?
 
Оксана Друпп


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости