Новость из категории: Статті

Сон і тривалість життя: чи є зв’язок

Якщо ви регулярно будете нехтувати тривалістю сну, ви підвищуєте ризик передчасної смерті

Сон і тривалість життя: чи є зв’язок

Такий висновок зробили вчені університету в Ноттінгему. Вивчаючи людський сон, доктор неврології, засновник та директор Центру науки людського сну дійшов до шокуючого висновку: той, хто спить недостатньо часу, скорочує час свого життя. Цей факт також довели клінічна практика та результати багатьох досліджень.

У людей, які не спали понад двадцяти годин, значно знижувалися когнітивні здібності мозку, тому що орган переходив у режим мікросну, при якому уповільнюються або повністю зупиняються всі реакції.

Коли говорять, що достатньо спати п’ять годин на добу - це неправда. Така кількість може викликати порушення функціонування мозку та погіршення стану здоров’я. Також брак сну знижує імунітет та провокує активність генів, які відповідають за утворення пухлин, запалень, стресів та захворювань серцево-судинної системи.

Під час сну мозок не менш, а іноді і більш активний, ніж у стані бадьорості. Є теорія, згідно якій мозок налагоджує зв’язки з внутрішніми органами, поки ви спите, очищує та перевіряє їх роботу. Через це важливо спати не менше семи годин - така кількість сну необхідна для нормального функціонування мозку

Правила сну, яких важливо дотримуватися, щоб бути здоровим


Освітлення у приміщенні


Якщо ви спите в освітленій кімнаті, це погіршує якість сну і перешкоджає вироботці гормону сну - мелатоніну. Згідно дослідженням, година читання книги з електронного носія перед сном затримує вироблення мелатоніну у три рази порівняно з читанням паперової книги. Якщо ви звикли читати перед сном, то віддайте перевагу паперовій книжці.

Не можна виспатися наперед


Засипати і прокидатися у різний час не корисно для організму. Тому що якість та системність - це важливо, коли мова йде про сон. Тому не має сенсу відсипатися на вихідних, якщо ви регулярно будете недосипати в інші дні.

На новому місці сон більш тривожний


Незвичні умови під час сну - це стрес для мозку, тому що у цей час половина орган знаходиться у глибокому сні, а інші - контролює нове оточення.

Засинати потрібно у певний час


Це пов’язано з виробленням мелатоніну - гормоном, який продукується організмом вночі - найактивніше з 00:00 до 03:00. Якщо ви не спите у цей час, то підвищується ризик виникнення стресів, передчасного старіння, застуди та онкологічних захворювань.

Стрес та захворювання можуть стати причинами проблем із засипанням. Тому неврологи Lytvynenko Clinic радять дотримуватися таких рекомендацій:

  • проводьте більше часу на свіжому повітрі;
  • регулярно відкривайте вікна у приміщенні, в якому ви спите;
  • не переїдайте на ніч та не пийте алкоголь мінімум за три години до сну;
  • приймайте ванни та пийте трав’яний чай перед сном для розслаблення;
  • не дивіться телевізор та відкладіть гаджети за годину до сну, краще слухати спокійну музику або читати паперову книжку;
  • не треба дивитися фільми жахів, тому що страх та відчуття небезпеки залишаться у підсвідомості;
  • займайтеся фізкультурою, йогою або стретчінгом;
  • вживайте менше стимуляторів, серед яких кава, чай, тонізуючі напої, шоколад та цигарки;
  • потурбуйтеся, щоб у кімнаті не були предметів, які вас дратують або відволікають.

Якщо ж ці правила не допомагають, радимо проконсультуватися з психологом. Тому що часто причиною безсоння може бути якась проблема або внутрішня тривога.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости