Новость из категории: Статті

Кадровий склад клініко-діагностичної лабораторії з точки зору отримання ліцензії

Основною умовою проведення клінічних досліджень, зокрема й ПЛР, у приватному діагностичному центрі ліцензія на медичну лабораторію. Щоб отримати дозвільний документ для відкриття діагностичного центру, необхідно задовольнити низку вимог законодавства.

Кадровий склад клініко-діагностичної лабораторії з точки зору отримання ліцензії

Однією із основних умов є відповідність вимогам законодавства щодо кваліфікації персоналу та наявності певних фахівців в штаті закладу охорони здоров'я. Саме про кадри йтиме мова в даній публікації.

Ліцензування діагностичного центра та вимоги до кадрів

Керівником клініко-діагностичного центра має бути директор — людина, із профільною вищою освітою та сертифікатом за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я». Інший варіант — працевлаштування особи, яка відповідає даним вимогам, на посаду медичного директора — у цьому разі сам керівник може й не мати медичної освіти. Також до штату мають входити наступні кадри:

  • лікарі-лаборанти або біологи, які мають сертифікат чи посвідчення про категорію за вказаною медичною спеціалізацією;
  • молодші спеціалісти — лаборанти чи фельдшери-лаборанти;
  • адміністративний персонал.

Лікар-лаборант або біолог: який варіант краще для ліцензування

Багато питань також викликає вибір між лікарем-лаборантом та біологом. Щоб оформити ліцензію на здійснення медичної практики за спеціальністю «Клінічної лабораторної діагностики» дану посаду цілком можуть обіймати як лікар-лаборант, так і біолог. Але за умови, коли штатний розклад передбачає посаду завідувача, бажано, щоб її обіймав лікар-лаборант, оскільки в протилежному випадку хоча й немає однозначних заперечень, можуть виникати складнощі, які перешкоджатимуть отриманню дозвільного документа. Це можна пояснити тим, що біологи відносяться до професіоналів із немедичною освітою, а значить, можуть виникати сумніви щодо відповідності посаді завідувача лабораторії.

Трудові відносини при ліцензуванні

Хоча медична ліцензія є дозвільним документом, який передбачає певні кадрові вимоги, що стосується юридичного оформлення трудових відносин із персоналом, до моменту ліцензування це питання можна відкласти.

Оскільки заклад все одно не матиме змоги проводити господарську діяльність з медичної практики до цього моменту, то й офіційне прийняття на посаду є недоцільним на цьому етапі. Важливо лише подати відомості про персонал до МОЗ України.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости