Новость из категории: Статті

МІФИ І РЕАЛЬНІСТЬ. Частина перша. Голова і депутати.

1. Люди часто не розуміють, що «міська рада» і «виконавчий комітет міської ради» це різні гілки влади. Міська рада - це депутатський корпус. Виконком - це структура, яка забезпечує виконання рішень сесії, тобто рішень депутатів.
 
2. Голова. Багато з опитуваних мною містян вважають, що мер це ЦАР, наділений усіма владними повноваженнями і важелями впливу.
Розвінчую цей міф. Голова керує Виконавчим комітетом міської ради та контролює безперебійну роботу міста, забезпечує виконання рішень сесії, а саме депутатів.
 
3. Міська рада. Це обрані виборцями депутати. Вони збираються на оголошені головою засідання сесії та голосують за винесені головою пропозиції. Мають право вносити свої. Прийняття бюджету, розподіл коштів на благоустрій, освіту, медицину тощо, реалізація міських програм це саме їх компетенція і їх прямий депутатський обов’язок.
 
4. Депутатів міської ради обирають виборці, депутати не отримують зарплату. Голова не може їх звільнити за прогули та призначити інших. Тому не варто не дооцінювати їх владу.
 
5. Коаліція і опозиція. Коаліцією називають групу депутатів, які підтримують курс голови та голосують за його пропозиції. Опозиція - депутати, які працюють проти голови та саботують прийняття рішень, які голова виносить на сесію.
 
6. Для прийняття рішення сесії необхідно, щоб за нього проголосувала половина всіх депутатів ради. Якщо в коаліції нема цих голосів, то опозиція може блокувати прийняття бюджету, саботувати проведення сесій, шантажувати голову та його депутатів, вимагаючи для себе преференцій та посад. Саме це відбувалось останні три роки в Глухові.
 
7. Тож, коли ви зайдете в кабінку для голосування, думайте, якого голову ви обираєте, і яких депутатів у раду для забезпечення продуктивної роботи влади.
 
Про призначення та повноваження заступників голови, секретаря та керуючого виконкомом - у наступній публікації.
 
Оксана Друпп


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости