Новость из категории: Статті

В Глухові одні борються з коронавірусом, інщі ставлять перепони

Коронавірусна інфекція у Глухові набирає серйозних обертів. Щодня у нас фіксують вже за півсотню уражених. Лікарі, медичний та адміністративний персонал, дійсно, працюють на межі своїх можливостей. Зауважимо: все це діється на фоні економічної кризи, хронічного недофінансування, загального безладу в країні.

Основний удар пандемії приймає на себе первинна ланка. Саме до центрів первинної медико–санітарної допомоги звертаються ті, у кого виявлено COVID–19,тут вони отримують першу допомогу. Втім, останнім часом, окрім вирішення проблем боротьби з коронавірусом,медики мають ще один клопіт - бюрократичну тяганину внаслідок гіперактивності скандально відомої депутатки КОНЯЄВОЇ. На предмет начебто порушень режиму прийому хворих і підозрюваних на коронавірус у ЦПСМД, документального оформлення випадків COVID–19 у медиків, і - ну як же без цього! - розміру зарплат керівного складу ЦПСМД. Після «розкручування» у Інтернеті Коняєва оформила свої «хотєлки» в депутатські звернення. Докладніше ці шедеври бюрократичної «творчості» у вже недалекому майбутньому колишньої депутатки обговоримо трохи пізніше, а зараз наведемо куди більш інформативний та змістовний матеріал, що дає чітке уявлення про роботу міського центру первинної медико-санітарної допомоги в період пандемії – відкритий лист заступника глухівського ЦПСМД Вікторії СЕРЕДИ.

Про кабінет для забору мазків для ПЛР-дослідження та огляду хворих з підозрою на СОVID-19.

На початку епідемії обласний лабораторний центр й управління охорони здоров'я були наказали створити у ЦПСМД так званий "фільтр" - щоб пацієнти з підозрою на COVID-19 мали обстежуватись в окремому кабінеті.

Звісно, до нього є певні санітарно-епідеміологічні вимоги. Так, його стіни мають бути пофарбовані, щоб їх можна було обробляти деззасобами, потрібна достатня природня вентиляція, кабінет має складатись з двух зон: "брудної" та "чистої", де мають переодягатись медичні працівники та готуватись матеріали для забору мазків тощо. Також важливо, щоб він знаходився недалеко від входу - щоб пацієнт з симптомами СOVID-19 не ходив по всьому закладу. Таким вимогам в ЦПСМД поки відповідає лише одне приміщення.

До зростання захворюваності на коронавірусну хворобу кабінет справлявся з навантаженням. Там не було особливої затримки людей. Але десь через тиждень після виборів кількість звернень людей з підозрою на COVID-19 сюди дуже збільшилася: замість п`яти почали оформляти від 30 до 70 підозр за добу. І майже стільки отримувати позитивних результатів. Нещодавно мали 66 підтверджених випадків.

Звісно, ми одразу звернули на це увагу. Тим не менш, поки в закладі є лише один кабінет з усіма необхідними умовами для забору і огляду «ковідних» пацієнтів. І куди б його не переносили, всюди буде контакт з іншими людьми.

Окремо про вхід до закладу, що має бути один – задля того, щоб саме на вході оцінити, якої допомоги потребує пацієнт. Інші відкрити поки неможливо.

Щодо всіх інших, колишній центральний вхід веде одразу на перший поверх, де прийом у педіатрів. Внутрішній вхід з боку ТРЦ "Юність" відкритий для медичних працівників. Він веде до лабораторії. Необхідних умов для створення там кабінету для забору мазків немає. Ще один, також від «Юності», спрямований до крила, де робляться щеплення здоровим людям. Згідно з нормативними вимогами, медсестри відкривають його особисто для свого декларанта, котрий прямує на щеплення.

Ще один вхід з Києво-Московської – просто до коридору ЦПМСД. Якщо його відчинити, туди посунуть всі, кому забажається, включаючи хворих. Це перевірено життям. У нас також хворіють медичні працівники і тому можливості поставити туди медперсонал немає, як і створити поруч кабінет з відповідними вимогами. Та й люди все одно підуть потім за карточкою до реєстратури!

Тому хто переживає, що може заразитись просто пройшовши повз кабінет, зауважу, що згідно наказу МОЗ України № 2438 від 27.10.20 контактною особою вважається людина, що знаходиться в одному приміщенні з хворим більше 15 хв. на відстані менше 1 метра без засобів індивідуального захисту. Чомусь в черзі в магазині без маски нікому не страшно.

Якщо хтось вважає, що ми не думали над вирішенням цього питання, то глибоко помиляється.

Ми й раніше неодноразово обговорювали дану проблему. Я запросила завідувачку нашого лабораторного центру (СЕС), шановну Марину Леонідівну, котра, до речі, консультувала нас при створенні кабінету, що зараз працює, для допомоги.

Ще донедавна думали перенести кабінети для щеплень в інше місце, а в іншому крилі будівлі організувати все необхідне для прийому пацієнтів з симптоми COVID-19. Але ж там теж мають також бути відповідні умови, наприклад, необхідно дотримуватись санепідеміологічних вимог. І здорові діти як найменше мають контактувати з іншими відвідувачами закладу.

Для тих хто хоче покерувати ЦПМСД замість головного лікаря, рекомендую окрім освіти з менеджменту, отримати ще й медичну (6 років), а потім пройти спеціалізацію "Управління в охороні здоров'я", що є необхідним для зайняття відповідної посади. Але приходити працювати необхідно вже зараз і бути готовим працювати без вихідних за двох, іноді навіть за трьох, забути про свою сім'ю, цілодобово відповідати на дзвінки, через день телефонувати по всій області в пошуках місця для госпіталізації для важкохворих, брати відповідальність за колектив та життя пацієнтів.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости