Новость из категории: Статті

Прощавай 2020-й: чим запам’ятався для Глухова минулий рік

Чим позначив себе 2020 рік у нашому місті? Перше ніж почати детально розмірковувати над цим питанням, варто звернути увагу на дані соцопитувань. Так, близько 60% респондентів такої авторитетної установи як Центр Разумкова, вважають, що перебіг минулого дуже складного для України року визначали насамперед пандемія коронавірусу та місцеві вибори.

Інші події – війну на Донбасі, ухвалення закону щодо продажу землі сільськогосподарського призначення, економічну кризу, рішення КС про скасування антикорупційних законів трактували як визначальні від чотирьох з половиною до одного відсотка опитаних. Це – думка народу, котрий, як відомо, ніколи не помиляється. Що цікаво, вона знаходить підтвердження й на прикладі Глухівщини. Зараз, аналізуючи події минулого року на наших теренах, можемо погодитися, що, дійсно, саме вибори та COVID- 19 стали найпомітнішими віхами року, що минув. Тепер Глухів –центр вже не району, а об’єднаної територіальної громади. Її очолила Надія ВАЙЛО – людина, яка хоч і не обіймала високих посад у виконавчій владі, але відома як успішна авторитетна керівниця, схильна до виважених рішень. До речі, представницький орган Шосткинського району, куди увійшли наше місто з прилеглою місцевістю, теж очолила представниця Глухова –Вікторія СОКОЛ. Це, безумовно, можна вважати важливими підсумковими подіями минулого 2020 року. Вони стали логічним завершенням періоду, що почався п`ятьма роками раніше, коли з перемогою на виборах глухівського міського голови Мішеля ТЕРЕЩЕНКА було частково потіснено стару «партію влади», й у міській раді сформувалася коаліція, представники якої стали відразу засвідчувати свою прогресивно – проєвропейську налаштованість.
 
Це однак, аж ніяк не забезпечило їм необхідної згуртованості й жодних переваг у організаційному плані. У цілісному вигляді коаліція не проіснувала і двох років, а з переходом на бік «Волі народу» фракції УКРОПу та нівелюванням низки інших депутатів (згадаємо гучні кампанії з відкликанням народних обранців), фактично припинила своє існування. Минулий рік підвів остаточний підсумок періоду Мішеля Терещенка. Логічний підсумок було підведено саме минулого року, коли наприкінці березня політичні опоненти відсторонили його від влади, використавши, окрім організаційного розгардіяшу в лавах колишньої коаліції і залаштунковий вплив, те що називають особливостями вітчизняного судочинства, і, безумовно, чорний піар. Не виключено, майбутні історики Глухова назвуть 2020-й роком безбожного застосування найбрудніших інформаційних технологій.
 
За суди, взагалі, окрема розмова – для правників. Безпрецедентного масштабу набуло ігнорування сесій частиною депутатів, зволікання з прийняттям бюджету, соціальних програм. Певні, багато хто на Глухівщині бажає, щоб такі речі відійшли з минулим роком в область «старины глубокой». Підсумок навколо політичного конфлікту в Глухівській міській раді виявився класичним: на місцевих виборах, які проводилися за новою системою відкритих списків - теж знаковий момент! -, народ віддав перевагу діячам, налаштованим насамперед на конструктивну роботу. Коли пішло вже про конструктив, тож перемога «Нашого краю», і друге місце підприємця та громадського діяча Олександра БУЙКОВА у глухівських мерських перегонах разом з заходженням представників його політичної сили до ради є доволі симптоматичними.
 
Минулий рік, напевне, позначиться у пам`яті глухівчан і початком масштабних реконструкцій: на центральному меморіалі, у сквері Шевченка, приймальному відділенні глухівської лікарні, вулицях Пушкінській і Поліській, приватними ініціативами – такими як встановлення підприємцем Євгеном ТИЩЕНКОМ виготовленого власними зусиллями й коштом парапету на Усівському мості, презентація його-ж книги «Светлоносец. Меч воли». Перелік знаменних подій та досягнень міг бути набагато повнішим, якби не пандемія коронавірусу. Вже у другій половині березня на Глухівщині було оголошено карантин, який – щоби там не казали – дав змогу підготувати ліжка і персонал до боротьби з пошестю. Попри всі конфлікти і складнощі з фінансуванням, тодішні місцева влада та медичне керівництво зробили все, від них залежне, аби попередити стрімке поширення і COVID- 19. Їхня робота знайшла визнання на обласному рівні. І хоча потім пандемія зачепила Глухів та його околиці, рівень захворюваності тут тривалий час був значно нижчим ніж у сусідніх Шостці, Конотопі чи Кролевці. Ось таким в загальних рисах і виглядає розвиток нашого міста у попередньому, 2020 році. Маємо надію, що поточний рік буде результативнішим і щедрішим на позитивні зрушення та радісні події.
 
Вл.інф.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости