Новость из категории: Культура

У Дунайці вшанували відомого земляка

Дунаєцька земля по праву пишається, що стежками нашого краю ходив видатний історик, етнограф, поет та музикознавець, громадсько-культурний діяч Микола Андрійович Маркевич. Він народився 7 лютого 1804 року 35 років жив він у нашому селі та інших сільських місцевостях. На історичну годину «Пишається село своїм земляком» зібралися члени клубу за інтересами « Розрада». Віталій Єгорович Василько найстарший з членів клубу, голова ветеранської організації села, ініціатор встановлення пам’ятника цій людині розповів про життя Миколи Маркевича.

Звернув увагу на його книгу « Історія Малоросії». Ця книга стала однією з перших в українській історіографії праць, спрямованих на відтворення цілісної історії України з найдавніших часів до кінця 18 століття. При цьому вітчизняну історію автор показав крізь призму історії українського народу.» Історія Малоросії» є епічною працею її автора. Крім Тараса Шевченка, нею користувалися у своїх наукових пошуках М. Максимович, М. Костомаров, О. Лазаревський та інші дослідники історії України.

Вона і зараз становить інтерес, як для професійних істориків – науковців, так і для широкого загалу. Доповнила цікаву розповідь Віталія Єгоровича і колишній вчитель історії Ольга Євгенівна Картава. До речі сказати, що у 2018 році на території навчально-виховного комплексу відкрито пам’ятний знак. Автор знаку глухівський скульптор Геннадій Матюхін. Ми дунайчани назавжди збережемо пам’ять про видатну людину, сина української землі, талановитого дослідника, який залишив помітний слід в історіографічній скарбниці України.
 
Антоніна Пинчук – бібліотекар Дунаєцької бібліотеки - філії


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости