Новость из категории: Статті

Внесок євреїв Сумщини у створення держави Ізраїль: глухівчанам є ким пишатись

Рівно 73 роки тому, 14 травня 1948 року Ізраїль став незалежною державою. У цей день о 16.00 глава Народного правління Давид Бен-Гуріон проголосив в Тель-Авіві Декларацію про незалежність.

Нещодавно в Києві під редакцією директора інституту Юдаїки вийшла книга «Шлях до мрії», в якій йдеться про внесок євреїв України до державотворення держави Ізраїль. Присвячена ця книга колишнім мешканцям українських земель, внесок яких відображений тепер в назвах вулиць, площ, кибуцев Святої землі.

Дві тисячі років єврейський народ боровся за створення своєї держави і, нарешті, його мрія здійснилася.

 

П'ята частина тих, хто підписав 14 травня 1948 р. Декларацію про незалежність Держави Ізраїль - вихідці з України. Серед них Голда Меір – з Києва, Рахель Коен-Каган – з Одеси. Четвертина депутатів Кнесету першого скликання першого парламенту були з українських міст і містечок. А з 12 жінок-депутаток половина - вихідці з України.

Маловідомий факт: 30 колишніх харків'ян і 12 вихідців з Ромен, а також з Житомира, Одеси, Глухова на початку ХХ ст. вступили в жорстоку боротьбу за створення Держави Ізраїль. І її, тобто державу, було збудовано.

Першу електростанцію в Ізраілі збудував роменчанин, а один з перших кібуців організував глухівчанин Бен - Ціон Чорноморський (Ісраель).

Ентузіасти перетворили пустелю на квітучу країну, а держава, яку майже не видно на карті, стала займати 12-15 місце серед найрозвиненіших країн світу. 

В Ізраїлі вже більше 500 000 євреїв з України, яка подарувала Ізраїлю трьох прем'єр-міністрів і двох президентів, мерів Єрусалиму, Тель-Авіва і Хайфи, політичних лідерів світового рівня.

Пінхас (Петро) Рутенберг родом з міста Ромни

Серед всесвітньовідомих людей Ізраїлю - роменчанин Петро (Пінхас) Мойсейович Рутенберг (1878-1942), який вперше збудував електростанцію і дав світло в міста країни.

Народився він у місті Ромни Полтавської губернії (зараз Сумська область) у сім'ї купця другої гільдії. Його мати, Бася-Малка Марголіна, була дочкою рабина Пінхаса Марголіна. У сім’ї було ще 5 синів і 2 дочки.

Пінхас (Петро) Рутенберг отримав традиційну єврейську освіту. Ходив спочатку в хедер. Потім навчався в Санкт-Петербурзькому технічному інституті.

У 1900 р. Пінхас закохався в глухівчанку революціонерку Ольгу Хоменко. Для одруження з православною потрібно було поміняти віросповідання. Пінхас прийняв у Глухівській церкві православ'я і у 1901 р. одружився, що відображено у виписці з церковної книги, яка є в моєму архіві. У них народилися діти: Анатолій, 1902 р.н. (помер в Канаді в 1983 р.) і Євген, 1901 р.н., який став ученим- іхтіологом. Помер в 1982 р в Санкт-Петербурзі.

В Ерец-Ісраель (Палестині) Пінхас побудував першу електростанцію і 9 червня 1932 року відбулося її урочисте відкриття. У Хайфі, Тель-Авіві та інших містах вперше з'явилося світло. Електрокомпанія успішно існує до теперішнього часу. Помер П.М.Рутенберг в 1942 році в Єрусалимі. Весь свій статок він заповідав молодіжному Центру. Зараз це Будинок Рутенберга.

 Так єврей з українського міста Ромни, що на Сумщині, Пінхас Рутенберг першим дав в ізраїльські міста світло.

А чи знають роменчани, що вихідці з їхнього міста в 1909 г. створили перший кібуц в Ізраїлі і назвали його «Дганія» («Мати кібуців»), що зробила це так звана «Роменська комуна», що складалася з 10 юнаків і 2 дівчат з міста Ромни, долаючи великі труднощі: спеку, малярію, нестачу грошей, набіги арабів? І саме в Дганії народився майбутній відомий міністр оборони Ізраїлю Моше Даян.

Ось такі були наші роменчани.

                             

Це фото в Ізраїлі в кібуці Ейлат. У фініковому гаю поставлено памятнік глухівчанину з табличкою. Напис: "Фініковий гай на честь Бенціона Ісраель". 1960.

 

Знаменитий глухівчанин Бен - Ціон Чорноморський (Ісраель)

 

Одним із всесвітньовідомих ізраїльтян став глухівчанин Бен-Ціон Чорноморський (Ісраель) 1887-1954.

Його внесок у будівництво Держави Ізраїль є неоціненним і цого важко перебільшити.

Бен-Ціон народився у релігійній єврейській родині ортодоксальних хасидів. Його батько, Моше Чорноморський, був духовним різником і релігійним суддею «Даян», а мати Рахель- домогосподаркою.

 Всі вони, а також їхні родичи Чорноморський Йосип Абрамович (різник) і його брат Афроїм (торговець) з сім'ями жили в центрі Глухова. У 1926 р. всі під час виборів були позбавлені виборчих прав, про що свідчить «Іменний список», який експонується в Глухівському краєзнавчому музеї (директор О.В.Онопрієнко).

До 15 років Бенціон вивчав Тору і Талмуд, ходив в Хедер. У 1905 році Бен-Ціон Ісраель разом з всесвітньовідомим діячем сіоністського руху А.І.Кауфманом брав участь в організації загону самооборони від погрому чорносотенців.

За допомогою письменника і бізнесмена Ша Іш Гурвича закупили зброю. Хоча вже дзвеніли шибки у єврейських будинках міста, але погром не відбувся. Студенти Глухівського вчительського інституту підтримали євреїв і створили теж загін проти чорносотенців.

У 1906 році сім'я Чорноморських переїхала до Палестини. Бен-Ціон Ісраель включився в роботу по відродженню зниклих унікальних фінікових пальм, які тепер ростуть по всьому Ізраїлю та є національною гордістю. Він працював на виноградниках і апельсинових плантаціях, займався вирощуванням бананів в м. Петах Тіква. Потім він з колегами перебрався в Реховат, де вони працювали в садах і харчувались у Фейги Зельцер. Там Бенціон познайомився з її дочкою Хаєю (1890-1979) і побрався з нею. Ісраель створив один з перших кібуців «Кінерет» (1913 р), який і зараз є одним з передових у країні.

У 1954 році Бенціон Ісраель трагічно загинув при падінні літака під час авіашоу. На його могилі замість портрета відтиснуте зображення фінікової пальми.

В Петах Тіква одна з вулиць названа його іменем. У Кінереті збережено перший двоповерховий будинок, зведений його руками. Зараз там знаходиться музей створення кібуца «Кінерет», а поруч стоїть дуже висока, посаджена ще у 1938 р. його руками фінікова пальма.

Музеєм керує 95-річний син Бенціона - Агаронік Ісраель.

Мої друзі, колишні глухівчани, відвідали музей і надіслали мені фотокартки та книгу Агароніка «На берегу тихого озера». Книга починається з Глухова. Все це експонується в нашому музеї.

Ось такий величезний внесок вніс наш земляк у будівництво Держави Ізраїль.

Глухівчанам є ким та чим пишатися.

Конотоп – Батьківщина міністра Ісраель Бар - Єхуда.

Ісраель Бар – Єхуда (Ізраіль Ідельсон) – 15.11.1895 р.- 4.05.1965 р. – один з керівників робітничого руху, політичний та державний діяч, міністр внутрішніх справ та транспорту Ізраїлю.

Ісраель народився в місті Конотоп (зараз Сумської області) у 1895 році. Батько Барух Ідельсон, прихильник Хабаду, був бухгалтером. Мати Блюма доглядала за господарством.

З 1955 р. по 1962 рр. працював Міністром внутрішніх справ Ізраїлю, а з 1962 по 1965 рр. - Міністром транспорту. На честь знаменитого конотопчанина Ісраеля Бар-Єхуда в Ізраїлі названо аеропорт Бар-Йехуда.

Отакі вони, українські євреї, які зробили гідний внесок у будівництво та становлення Держави Ізраїль.

 

Засновник та керівник Музея історії євреїв Глухівщини

Член Національної спілки краєзнавців та журналістів України

Член Міжнародного союзу письменників та майстрів мистецтв

М.Часницький



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости